Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 18:29

ΕΑΜ - ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά!

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

  Φέτος η Πρωτομαγιά έρχεται σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μεγαλειώδεις εργατικούς αγώνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

  Απέναντι στις φωνές που μας καλούν να μη διεκδικούμε, να μείνουμε στο δρόμο του «ρεαλισμού» με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

  Η 1η ΜΑΗ ως μέρα αγώνα, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη δουλειά των πολλών, την ώρα που οι πολλοί είναι καταδικασμένοι στην εκμετάλλευση, στην εντατικοποίηση, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές!

  Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. 

  Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , οι ιδιωτικοποιήσεις,  οι πλειστηριασμοί και τα απλησίαστα ενοίκια, οι διακοπές ρεύματος και νερού, τα ετοιμόρροπα σχολεία, το αιματοκύλισμα των λαών με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υπαγορεύονται από τον ίδιο αυτό νόμο που αποτελεί “ιερή νομοτέλεια” για το σύστημα τις εκμετάλλευσης.

Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα,

στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

  Οι μαζικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν με αφορμή την ψήφιση του αντιλαϊκού νόμου της κυβέρνησης για την νέα ΡΑΑΕΥ, που προχωρά ακόμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε ΔΕΥΑ, σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. 

  Είναι ο μόνος τρόπος για να ακυρώσουμε στην πράξη τον νόμο,  να αποτρέψουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης, στα πρότυπα της ενέργειας και των σιδηροδρόμων, που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του νερού, σε βάρος της ποιότητας και της επάρκειας του και οι εργαζόμενοι με επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις.

  Είναι ο μόνος τρόπος για να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε εμπόδια, να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα όλων των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Απαιτούμε κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς. Τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά της συλλογικής μας σύμβασης.

  Καμία ιδιωτικοποίηση, έξω τώρα οι εργολάβοι. Καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Να καταργηθούν οι φόροι και τα χαράτσια. Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας,

μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

  Ο δρόμος μας είναι αυτός της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ο δρόμος του αγώνα και της αλληλεγγύης που επέδειξε ο λαός μας στους εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, στις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, στην ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις και το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, στη διεθνή αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, στη γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος.

  Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Να την τιμήσουμε όπως μας αρμόζει!

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Συγκεντρώσεις!