Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 10:08

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ!

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην «βαρυχειμωνιά» που μας ετοιμάζουν!

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα Σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ. Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, οι εργαζόμενοι ενωμένοι σαν μια γροθιά να βροντοφωνάξουν:

Δεν «προσαρμοζόμαστε» στην βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν, στην πολιτική φτωχοποίησης μας, που υπηρετεί ταυτόχρονα την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων!

Δεν «προσαρμοζόμαστε» στην ανοχή και στην ανέχεια, στην λογική του «περίμενε» και των επίδοξων «σωτήρων»! 

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ ζούμε από πρώτο χέρι την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού!

  Εμείς, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, ζούμε από πρώτο χέρι την πολιτική απαξίωσης των επιχειρήσεων για να ανοίγει ολοένα και περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ζούμε ολοένα και περισσότερο την αντίφαση ενώ οι ανάγκες μας μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά να λιγοστεύουν και να αντικαθίστανται με εργαζόμενους «λάστιχο», ενώ όλο και περισσότερες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις να καταλήγουν στα χέρια εργολάβων.

  Από τα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα, που θεωρητικά έχουμε βγει από αυτά, δύο φορές μάλιστα, έχουμε χάσει τουλάχιστον το 40% του πραγματικού μας μισθού που είναι καθηλωμένος πάνω από μια δεκαετία! Οι συλλογικές συμβάσεις είναι σε αναστολή σε ότι αφορά τις αποδοχές μας, οι εργαζόμενοι τσαλαβουτούν ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κριτήριο πόσα περισσότερα θα χάσουν, ενώ «σέρνονται» για χρόνια στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν μέρος των απωλειών τους, έχοντας απέναντι τους πολλές από τις Διοικήσεις των ΔΕΥΑ, που σε πολλές περιπτώσεις απειλούν και με διώξεις εργαζόμενους και σωματεία που σηκώνουν κεφάλι, όπως στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας καθώς και σε άλλες ΔΕΥΑ.    

  Ζούμε τα αποτελέσματα του χρηματιστηρίου και την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, της πολιτικής της πανάκριβης πράσινης μετάβασης και της απαξίωσης των εγχώριων πηγών που εκτός από την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί τα νοικοκυριά και τις οικογένειές μας, μεταφράζονται και σε ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ που απειλεί με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού τα λαϊκά νοικοκυριά.

  Ζούμε τα αποτελέσματα της Ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία που τώρα  μπαίνει σε νέα φάση ακόμα πιο επικίνδυνης εξέλιξης, ακόμα και πυρηνικού ολέθρου, της ενεργής εμπλοκής της χώρας μας και των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών ΗΠΑ-ΕΕ απ’ την μια και Ρωσίας και Κίνας απ’ την άλλη. 

Η Ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωσή μας

  Σήμερα που το εισόδημά μας εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο από το πληθωρισμό και την τεράστια ακρίβεια, στην ενέργεια, τα καύσιμα , τα καταναλωτικά αγαθά, που μας προετοιμάζουν να ζήσουμε στην βαρυχειμωνιά συστήνοντάς μας  να «προσαρμοστούμε» φορώντας περισσότερα «πουλόβερ» και «κασκόλ», η ελπίδα βρίσκεται στο συντονισμό για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια που επιβάλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάνουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο!

  Γι αυτό και δεν χωρά καμία απογοήτευση καμιά αναμονή. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μπορούμε να την αλλάξουμε αν το αποφασίσουμε! Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν.

  Δυναμώνουμε παντού τα σωματεία μας με αγωνιστικό προσανατολισμό!

  Ετοιμαζόμαστε από τώρα για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση για μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για στελέχωση των ΔΕΥΑ με μόνιμο προσωπικό, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, για ΔΕΥΑ χωρίς ιδιώτες, για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 

  Οργανώνουμε από κάτω την Απεργία της 9 Νοέμβρη. Καμιά εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό , την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που στην γραμμή της ΓΣΕΕ καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την αναμονή, δεν «σηκώνει φύλλο» για την οργάνωση και την επιτυχία της.    

  Προετοιμάζουμε νέους και πιο μαζικούς αγώνες, ενισχύουμε παντού τα σωματεία μας με ταξικό – αγωνιστικό  προσανατολισμό, για να δυναμώσει η ελπίδα παντού!

  Διεκδικούμε:

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στις ΔΕΥΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις ΔΕΥΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σημερινές μας ανάγκες. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να επανέλθουν πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις εργασίας.

Διεύρυνση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των παροχών σε όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Φθηνό, με επάρκεια και υγιεινό νερό για το λαό. Να μη γίνει καμία μετακύλιση του αυξημένου κόστους της ενέργειας στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Νερό φθηνό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Έξω κάθε επιχειρηματική δράση από τις  ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

Να σταματήσει η τρομοκρατία και οι διώξεις σε εργαζόμενους και σωματεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!