Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 10:24

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο! 

          Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

          Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς κι αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

          Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντας μας έναν αιώνα πίσω. Αποτελεί επιτομή της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να επιβάλει στους εργαζόμενους.

          Μετά 140 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου και τους αγώνες για την  υπεράσπιση του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει την 13ωρη εργασία, την 78ωρη εβδομαδιαία εργασία. Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε από νύχτα σε νύχτα και μέχρι τα 74 όπως προβλέπει άλλη νομοθετική διάταξη.

          Στο ίδιο σ/ν – τερατούργημα  επεκτείνει την «ευελιξία» συμβάσεων με εργασία στα μέτρα του εργοδότη, όπως και όποτε αυτός θέλει, διευκολύνει την εργοδοσία και όχι τον εργαζόμενο με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταστρατηγώντας την πενθήμερη εργασία παντού, ενισχύει ακόμα περισσότερο την απεργοκτόνα νομοθεσία του δικαιώματος της απεργίας, αντιμετωπίζοντας ως έγκλημα «εσχάτης προδοσίας» την περιφρούρηση της απεργίας.

          Στο συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189) για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (ΑΡΘΡΟ 25 &26) ισχύει και για υπηρεσίες του  Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!!! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με χορήγηση την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

          Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο (Άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

          Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την …προστασία των εργαζομένων, δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

          Η τιμωρία έρχεται από το άρθρο 31 για  όσους υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο. Πρόστιμα και ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία», δηλαδή θα ποινικοποιηθεί ακόμα και η παραίνεση ή το μοίρασμα ανακοίνωσης σε απεργοσπάστη.

Όλοι στον αγώνα για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα!

          Καλούμε όλους τους  εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ να μπουν στην μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα! Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που έχουν πάρει αποφάσεις για την Απεργία στις 21 Σεπτέμβρη, όπως Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία.

          Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, στοιχίζεται για ακόμα μια φορά πίσω από την υπονομευτική στάση της ΓΣΣΕ, η οποία επιβεβαίωσε τον ρόλο της λειτουργώντας ως κλακαδόρος της κυβέρνησης και της αντεργατικής πολιτικής! Μετά την ανακοίνωσή της που ενημέρωνε τον κλάδο για το νέο νομοσχέδιο και ότι τάχα «θα το αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις», έρχεται για ακόμη μια φορά η σιωπή και η απραξία!

          Γι αυτό και η οργάνωση της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου που σέβεται την ζωή του, τα δικαιώματά του και αγωνιά για το αύριο που μας επιφυλάσσουν, για την ζωή και το μέλλον των παιδιών του!

 «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

- Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.

- Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

- Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

- Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

- Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και λαϊκής περιουσίας από τις φυσικές καταστροφές.

Όλοι στην Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη!

Συμμετέχουμε στις κατά τόπους Απεργιακές Συγκεντρώσεις!

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΑΜ - ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023