Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 14:59

Ανακοίνωση

Την Παρασκευή 24-11-2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το απολογιστικό συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ την περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα μεταβάλει τη μορφή των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται το νερό.

Εντός της εβδομάδος περνά το σχέδιο νόμου για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Λόγω και της αδυναμίας των ΔΕΥΑ να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, βρήκε η κυβέρνηση το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ που γνωρίζουμε δεν θα υπάρχουν. Τα σενάρια πολλά, το αποτέλεσμα ένα, μεγάλα σχήματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών.

Η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, το όχημα όπως αποκαλέσαμε για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η συνέχεια θα είναι η γιγάντωση των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται εκτός από πόσιμο νερό πιθανών την άρδευση και γενικότερα τους υδάτινους πόρους.

Οι εξαγορές εταιρειών που εκτελούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών από μεγάλες εταιρείες είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης.

Κοινή η ανησυχία των συνέδρων όχι μόνο για τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά  και για το μέλλον των θέσεων εργασίας.

Είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το μέλλον που ετοιμάζουν για ΔΕΥΑ και εργαζόμενους.

Μετά την ανακοίνωση θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας για να αποφασίσει τον προγραμματισμό δράσεις και για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Προτείνουμε στα σωματεία να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για να προετοιμάσουμε τον κλάδο για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους Δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ σε κοινή προσπάθεια ενάντια στην αφαίρεση της σημαντικότερης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάτω τα χέρια από τις ΔΕΥΑ

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους.