Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 12:45

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η παγκόσμια ημέρα του νερού καθιερώθηκε πριν 30 έτη στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Την ίδια χρονιά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο η 22 Μαρτίου ανακηρύχθηκε ΠΗΝ και εορτάζετε κάθε χρόνο από το 1993. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού και της ανάγκης διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη μας

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών για την χρήση ασφαλούς ποιότητας νερού, και μας υπενθυμίζει ότι τα αποθέματα νερού δεν είναι για όλους διασφαλισμένα και ποιοτικά ασφαλή.

Η βιώσιμη διαχείριση των πόρων κυρίως του καλού ποιοτικού γλυκού νερού, τονίζετε κάθε χρόνο με την Παγκόσμια ημέρα νερού η σημασία του, για την βιώσιμη και Αειφόρο ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια η ΠΗΝ επικεντρώνεται σε θέματα που έχουν σχέση με το καλό ποιοτικό και καθαρό νερό, την αποχέτευση και την Υγιεινή, το οποίο είναι σύμφωνο με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Είναι υποχρέωση όλων μας να παρέχουμε ασφαλές ποιοτικό και φθηνό νερό στους πολίτες και του πιο μικρού χωριού και αυτόν το ρόλο καλούνται να επιτελέσουν και το κάνουν με το καλύτερο τρόπο η ΔΕΥΑ της χώρας μας.

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει το νερό να παραμείνει Δημόσιο αγαθό, γιατί όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, με κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, πλημμελή συντήρηση των δικτύων και κυρίως κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Αυτό υποχρέωσε τις Κυβερνήσεις να επαναφέρουν την διαχείριση των νερών στο κράτος και του Δήμους.

Η Ποιότητα του νερού συμβαδίζει με την ποιότητα ζωής, και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό για τις επόμενες γενεές.

Τέλος είμαστε αντίθετοι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και των ΣΔΙΤ

Απαίτηση μας είναι Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα νερά.