Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 10:14

31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 31η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., με καλεσμένο τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας Παύλο Δραγκόλα.

Στην τοποθέτηση του έθεσε τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και τα γενικότερα θέματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Τόνισε στην τοποθέτηση του:

Α) Βασική προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να εξαλείψουμε τα μισθολόγια πολλών ταχυτήτων στις ΔΕΥΑ.

Β) Οι προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γιατί κατά ομολογία και των ίδιων των επιχειρήσεων, οι ελλείψεις είναι σοβαρές λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας και βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων.  Οι  όποιοι διαγωνισμοί γίνουν για τις προσλήψεις πρέπει να διεξαχθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά σε τοπικό επίπεδο από κάθε ΔΕΥΑ χωριστά για να συντμηθούν οι διαδικασίες που τώρα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας τέθηκαν, ακόμα, για συζήτηση όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΕΥΑ δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕΥΑ  στην βάση των όσων αναφέρονται στην επιστολή μας της 1/11/2021 και αφορούν την ενίσχυση κυρίως των χαμηλόμισθων, αλλά και των άλλων κλάδων,  την ίδρυση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή  περίθαλψη, κάλυψη ατυχημάτων) κλπ, εν όψει και της υπογραφής της  νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Επισημάνθηκε εκ μέρους μας, επίσης, ότι η ενεργειακή κρίση θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γιατί αυξάνει σημαντικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει η Κυβέρνηση να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την ρήτρα αναπροσαρμογής, να θεωρηθούν, επιτέλους, ως μεγάλοι καταναλωτές και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι οπωσδήποτε θετικό πως επιβεβαιώθηκε από την Γεν. Συνέλευση ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του πρέπει να παραμείνει στις Δημοτικές επιχειρήσεις.

¨Όσον αφορά την DG REGIO (Γενική Διεύθυνση η οποία καταρτίζει και εφαρμόζει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περιφέρειας και των πόλεων) σχετικά με την αξιολόγηση των 35 ΔΕΥΑ στην χώρα μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και εύλογες επιφυλάξεις τα όσα μέλλεται να συμβούν, αναμένοντας να δούμε που οδηγεί και, κυρίως, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η προωθούμενη αξιολόγηση.

Τελευταία ακούγονται διάφορα σχετικά με ένα νέο πλαίσιο συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Γι’ αυτό το παρακολουθούμε στενά, ελπίζοντας ότι δεν υποκρύπτει σκέψεις και σχέδια ιδιωτικοποίησης, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός!

Σε ό,τι αφορά όλα όσα κατατέθηκαν στην Γενική Συνέλευση, δυστυχώς από την πλευρά της Κυβέρνησης και δια του εκπροσώπου της του παριστάμενου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση, αλλά αόριστες υποσχέσεις ότι θα είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση των αιτημάτων μας αλλά και να στηρίξουμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δελτίο Τύπου Δελτίο Τύπου »