Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 12:37

Δελτίο Τύπου 26.06.2024

Μετά από πολύμηνo αγώνα σε συνδικαλιστικό αλλά και σε δικαστικό επίπεδο ρυθμίσθηκε νομοθετικά το ζήτημα της απασχόλησης συνταξιούχων σε επιχειρήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται ο ν. 4354/2015, όπως και οι Δ.Ε.Υ.Α..

Από την πρώτη στιγμή, που ανέκυψε το ζήτημα της επανακατάταξης στο 1ο Μ.Κ. του ν. 4354/2015  και μάλιστα αναδρομικά η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ αντέδρασε άμεσα ζητώντας αρχικά γνωμοδότηση από τον Νομικό της Σύμβουλο και έπειτα σε συνεννόηση με συναδέλφους αρκετών Δ.Ε.Υ.Α. ζητήθηκε και ελήφθη γνωμοδότηση από τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Δημήτρη Ζερδελή.

Εκτός από παρεμβάσεις σε Διοικητικά Συμβούλια, όπου είχε τεθεί το θέμα κατάταξης συναδέλφων αναδρομικά από τη στιγμή της υποβολής αίτησης προς συνταξιοδότηση με διατήρηση της εργασιακής τους σχέσης, η Ομοσπονδία άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου παρέμβαση με τον Νομικό της Σύμβουλο υπέρ συναδέλφων εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου. Επί της συγκεκριμένης υπόθεσης εκδόθηκε η με αριθμό 1089/2023 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του παραπάνω δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτό, πως δεν είναι νόμιμη η επακατάταξη στο 1ο Μ.Κ. εργαζομένων, που απασχολούνταν λαμβάνοντας παράλληλα σύνταξη, ενώ ανεστάλη και ο καταλογισμός αναδρομικών σε βάρος τους. Λίγο καιρό μετά την παραπάνω απόφαση εκδόθηκε και η πρώτη οριστική απόφαση (8/2024) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, σε υπόθεση συναδέλφων από την ΔΕΥΑΜΒ, την οποία χειρίσθηκε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, με την οποία έγινε δεκτό και πάλι, ότι δεν είναι νόμιμη η ανακατάταξη και μάλιστα αναδρομική στο 1ο Μ.Κ.. Αμφότερες οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις έτυχαν ιδιαίτερα μεγάλης δημοσιότητας και νομικού σχολιασμού (άρθρο Δ. Βασιλείου – Θ. Μπούρλου, Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου) και αποτέλεσαν το εφαλτήριο προκειμένου να υποβληθεί επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Φραγκίσκο Παρασύρη, επί της οποίας γνωστοποιήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, ότι η Κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.Αντίστοιχη, μάλιστα, επερώτηση είχε υποβληθεί και από τον βουλευτή της ΝΔ, Μάρκο Καφούρο.

Όταν πλέον εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ρύθμιση άμεσα σε συνεργασία με συναδέλφους, ιδίως της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου, προέβημεν ως Ομοσπονδία και διά του νομικού συμβούλου μας σε επικοινωνία με βουλευτές προκειμένου να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις και πράγματι υποβλήθηκε την 20.06.2024 τροπολογία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλο και Φραγκίσκο Παρασύρη.

Εν τέλει με το άρθρο 64 του ν. 5113/2024 (ΦΕΚ Α΄ 36) τακτοποιήθηκε το ζήτημα, που είχε ανακύψει, ενώ ορίζεται, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από  την 24.06.2023.

Ως Ομοσπονδία οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους συναδέλφους, που μαζί διεκδικήσαμε και πετύχαμε την επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος, που ανέκυψε μετά από έγγραφο  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ως Ομοσπονδία, επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην προσπάθειά μας του Σπύρου Μπαλατσούκα, νομικού συμβούλου της ΠΟΕ – ΔΕΥΑ, και της Βιβής Δερμιτζάκη, δικηγόρου Ηρακλείου, οι οποίοι με τη νομική τους επιχειρηματολογία κατάφεραν να πείσουν για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος Θερμική Καταπόνηση »