Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 09:42

Ανακοίνωση για Απεργία 17 Απρίλη

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ενάντια στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% του πληθυσμού της χώρας μας 2.722.000 άνθρωποι, 742.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου μελετών της ΓΣΕΒΕΕ ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 19 μέρες. Για τις άλλες 11 δεν υπάρχει ούτε 1€ για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες!

3. Σύμφωνα με έρευνες οι εργαζόμενοι προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού που κατοικούν πρέπει να δώσουν μέχρι και το 55,9% του μισθού τους.

Ταυτόχρονα:

4. Τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν στα 25,5 δις.

5. Το 1% του πληθυσμού της χώρας κατέχει το 25% του πλούτου!

6. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των καταθέσεων το 2022 αυξήθηκε (προφανώς όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) κατά 11,9 δις.

Συμμετέχουμε στην Απεργία με βασικά αιτήματα:

- Αύξηση μισθών, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

- Αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

- Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΥΑ.

- Διενέργεια αυστηρών ελέγχων και διαφάνειας στον τρόπο διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους.

- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου.

Όχι στην κατάργηση των ΔΕΥΑ και την ίδρυση ΜΕΙ.ΔΕΥΑ.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ