Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 14:34

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΕΥΑ σε ρόλο λαγού για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων!

 Mε προηγούμενη ανακοίνωση της η ΠΟΕ στις αρχές Φλεβάρη, αντιγραφή αντίστοιχης της ΓΣΕΕ και σε πλήρη σύμπνοια, έκφραζε την δήθεν «αντίθεση» της στην εφαρμογή διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη που αναφέρονται στο Κρατικό Μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ), καταγγέλλοντας την απόφαση του Υπουργείου για την έναρξη από 1-2-2022. 

 Λέμε δήθεν γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με την ΓΣΕΕ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν σήκωσαν ούτε λιθαράκι απέναντι στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις έβαλαν πλάτη σε πολλά σωματεία για να εφαρμοστεί. Και αυτό την ίδια ώρα που εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα έδωσαν μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους με απεργίες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις απειθαρχώντας στους αντεργατικούς νόμους και ιδιαίτερα στο νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στα συνδικάτα.

 Ξέχασαν ότι ήσαν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πριν τη ψήφιση του νόμου, δεν έβρισκαν λέξη να πουν ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, αντίθετα μας έλεγαν ότι το ζητούσαν τα ίδια τα συνδικάτα και ήταν ανάμεσα στα υπόλοιπα «θετικά» του νόμου! Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός σε συνεχόμενες παρεμβάσεις την άνοιξη, τους είχε «δώσει», επισημαίνοντας την ουσιαστική συμφωνία της ΓΣΕΕ πάνω στο νόμο - έκτρωμα, καθώς επίσης πως είχε και ρόλο συνδιαμορφωτή! 

 Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ημέρες για να επιβεβαιωθεί ότι η όψιμη αντίθεσή τους ήταν αδειανό πουκάμισο αφού η ουσιαστική συμφωνία τους με το νόμο έκτρωμα είναι τόσο φανερή, που δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο πια κάτω από το χαλί! Με νέα επιστολή στις 21-2-2022 η ΠΟΕ καλεί όλα τα σωματεία της ομοσπονδίας να στείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ξεκινήσει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα», μπροστά στο συνέδριο και μάλιστα άρον – άρον με διορία μέχρι την Παρασκευή!! 

 Είναι τέτοια η «φόρα» τους που σε αυτή την επιστολή δεν βρέθηκε πια ούτε μια λέξη διαφωνίας και αντίθεσης για το ηλεκτρονικό μητρώο και η μόνη τους έννοια είναι πια πως πιο γρήγορα θα το εφαρμόσουμε! Αυτοί που αρχές του μήνα διαμήνυαν υποκριτικά «ό,τι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται», τώρα λένε στα σωματεία στείλτε γρήγορα τα στοιχεία γιατί είναι υποχρεωτικό!!  

 Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πια. Οι ίδιοι που εγκαλούσαν το υπουργείο ότι «αδιαφορεί πλήρως για τον εκκρεμή έλεγχο συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων σύστασης και λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», ζητώντας να τις αποσύρει ως αντεργατικές, τώρα δεν περιμένουν καν τις εξελίξεις στο ΣΤΕ και τρέχουν για την εφαρμογή του νόμου!! Γιατί τόση βιασύνη; Είναι άραγε συνδικαλιστές ή κυβερνητικοί εκπρόσωποι;

 Μας λένε μεταξύ των άλλων ως δικαιολογία, ότι αν δεν στείλουμε στοιχεία, δεν θα έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις και άλλα δικαιώματα και εμείς τους ρωτάμε: έκαναν μία μέρα απεργία στον κλάδο, μια κινητοποίηση έστω για να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις τόσα χρόνια; Να υπερασπιστούν τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων που τα παζάρευαν μαζί με την ΓΣΕΕ στα σαλόνια των Υπουργείων και τα τραπέζια του διαλόγου; 

 Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να κρυφτεί πια με τίποτα ούτε η υποκρισία τους, ούτε η βαθιά συμφωνία τους στην κατεύθυνση να δυναμώσει ο ρόλος των συνδικάτων τους ως κοινωνικός εταίρος των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι θέλουν τα σωματεία να λειτουργούν ως ηλεκτρονικές καρικατούρες, με τα μητρώα τους να έχουν παραδοθεί στις ενώσεις των εργοδοτών, δηλαδή με τους εργαζόμενους φακελωμένους, σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν χτυπήσει ταβάνι. Γιατί αυτή είναι η ουσία του Νόμου Χατζηδάκη. Εκεί αποσκοπεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα. 

 Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τους γυρίσουν την πλάτη. Διέξοδος και προοπτική είναι η μαζικοποίηση των συνδικάτων και η κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για την απειθαρχία στο νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή. 

 Καλούμε τα σωματεία να μην στείλουν κανένα στοιχείο. Όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα, στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας! 

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ »