Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26.01.21

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με δελτίο τύπου στις 23-12-2020 ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τους νόμους 4738/2020, άρθρο 298 και 4756/2020, άρθρο 31 που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της εισφοράς 3% υπέρ του ΕΦΚΑ. Επειδή δεν είναι ξεκάθαρη η διατύπωση και η ερμηνεία των παραπάνω νόμων, η ομοσπονδία έκανε αντίστοιχα ερωτήματα και στα δύο υπουργεία, χωρίς να έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Για να ενισχυθεί η θέση μας ότι και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ εμπίπτουν στους παραπάνω νόμους, ζητήθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο της ομοσπονδίας κ. Μπαλατσούκα γνωμοδότηση  την όποια και κοινοποιήσαμε στα υπουργεία.

Σε περίπτωση που οι απαντήσεις είναι αρνητικές το θέμα θα έχει συνέχεια.

Είναι πολύ πιθανό η ομοσπονδία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ. 

Για όποια εξέλιξη προκύψει για το θέμα θα έχετε άμεση ενημέρωση από την ομοσπονδία.

Για να διαβάσετε τη γνωμοδότηση του Νομικού μας Συμβούλου πατήστε ΕΔΩ.


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23.12.20
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

23/12/2020

   Σύμφωνα με τον νόμο 4738/2020, άρθρο 298, από 01-01-2021 οι εργαζόμενοι του «ιδιωτικού τομέα» δεν θα καταβάλουν εισφορές αλληλεγγύης. Επειδή δεν είναι ξεκάθαρα η διατύπωση και λόγω του διφυούς χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, η ομοσπονδία με επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε απάντηση στο ερώτημα αν στις διατάξεις αυτού του νόμου εντάσσονται και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ. 

  Επίσης σύμφωνα με το νόμο 4756/2020, άρθρο 31, από 01-01-2021 θα μειωθούν οι εισφορές στον ΕΦΚΑ κατά 3%. Το 1,8% από τις επιχειρήσεις και το 1,2% από τους εργαζόμενους. Η διατύπωση του παραπάνω νόμου ενέχει πολλές ερμηνείες. Γι’ αυτό το λόγο η ομοσπονδία έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να απαντηθεί αν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ εμπίπτουν σε αυτήν την διάταξη.  Και στις δύο παραπάνω επιστολές καταγράφηκε η νομοθεσία που διέπει τις ΔΕΥΑ καθώς και αποφάσεις του Αρείου Πάγου που εξαιρούν τις ΔΕΥΑ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

  Στις 21-12-2020  η ομοσπονδία με επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό εναντίον του Κορωνοϊού. Με  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η πολιτεία επέβαλε στις επιχειρήσεις Ύδρευσης και Ενέργειας, αντίθετα με όλες τις άλλες επιχειρήσεις, η άδεια ειδικού σκοπού να χορηγείται μόνο με απόφαση του οργάνου διοίκησης, για να λειτουργούν απρόσκοπτα για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στις χώρες που υπήρχαν παρόμοιες ρυθμίσεις, όπως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων  εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. Για τους παραπάνω λόγους γεννήθηκε η απαίτηση για το αίτημά μας.

 Σε προηγούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ενημερώσαμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για αμοιβαία μετάταξη να στείλουν στο email της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ειδικότητα, ΔΕΥΑ προέλευσης και ΔΕΥΑ επιλογής). Επειδή πολλοί συνάδελφοι δεν ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας, τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων να κοινοποιήσουν στους ενδιαφερόμενους την επιστολή.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ σας εύχεται χρόνια πολλά με υγεία, χαρούμενο και ευτυχισμένο το νέο έτος. 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 7 - 8 από 443