Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15.10.20

 Σε συνέχεια της ημερίδας για την διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Λυμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 24.09.2020 από την Περιφέρεια Ηπείρου  και το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας, το ΔΣ της ΠΟΕ ΔΕΥΑ πήρε την πρωτοβουλία για την ενημέρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Περιφέρειας Ηπείρου και τον συντονισμό των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των διοικήσεων από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, Άρτας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δηλώσεις τόσο του Περιφερειάρχη Ηπείρου όσο και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων για τις αλλαγές που ετοιμάζονται για τις ΔΕΥΑ και μάλιστα, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία για τις θέσεις του Περιφερειάρχη και Γενικού Γραμματέα διότι ενισχύουν τις βλέψεις των πολυεθνικών εταιρειών του νερού που πιέζουν το πολιτικό προσωπικό για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο με σκοπό να τις εξαγοράσουν.

Η διατήρηση και ενίσχυση των μικρών ΔΕΥΑ παράλληλα με την προσφορά τους στις μικρές τοπικές κοινωνίες λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια αυτά. Παράλληλα διασφαλίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα των Δήμων που έχει να κάνει με την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους στην διοίκηση των τοπικών θεμάτων.

 

Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν για μία ακόμη φορά τα έντονα προβλήματα που απασχολούν τις ΔΕΥΑ και τα οποία έχουν να κάνουν με :

  • Τις ασαφείς παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ που έχει να κάνει με την εξομοίωση τους με το δημόσιο
  • Τον περιορισμό προσλήψεων που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων από τις ΔΕΥΑ υπηρεσιών
  • Τις γραφειοκρατικές και δυσλειτουργικές διαδικασίες που μας επιβλήθηκαν με την υπαγωγή μας στον επιπλέον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Η χωρίς λόγο ένταξη μας στην ΕΑΠ και στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου
  • Η έμμεση υπαγωγή μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο που αποδυναμώνει το θεσμό της επιφυλακής και της υπερωριακής απασχόλησης, εργαλεία απαραίτητα για την λειτουργία των ΔΕΥΑ οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
  • Με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν κυρίως τους Δήμους και το Δημόσιο

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να γίνει :

  • Άμεση συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου όπου θα του κατατεθούν οι απόψεις και οι προτάσεις μας όπως έχουν αποσταλεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών
  • Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων κατά περιοχή Σωματείων ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα

 

Πάγια θέση μας ότι το νερό και η αποχέτευσης είναι κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο του ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον το νερό, ως αναντικατάστατος πόρος απαραίτητος για την διατήρηση της ζωής και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Καμία λοιπόν συμμετοχή ιδιώτη στη διαχείριση και την διάθεση του δεν μπορεί να διασφαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες εάν η αρμοδιότητα αυτή «φύγει» από τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους.

 

 

 

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
28.09.20
 

Έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν μερικούς μήνες ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο ζήτησε προτάσεις και από την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ η οποία και απέστειλε. Οι προτάσεις αφορούσαν κυρίως θέματα εργαζομένων και ζητήματα βελτίωσης της λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Εντός των επόμενων ημερών μας ενημέρωσαν ότι θα μας καλέσουν για συζήτηση στο πλαίσιο των προτάσεων μας. 

Διαπιστώνουμε όμως ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι διαφορετική. Δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου σε ημερίδα στα Ιωάννινα, ανέφερε ότι πρέπει να θεωρηθούν παρελθόν οι 118 ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα.

Το δικαιολόγησε με επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα στα οποία απάντησαν συνάδελφοι που παρακολουθούσαν την ημερίδα. Από ότι φαίνεται είναι λαγός της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών που καλοβλέπουν τη γιγάντωση των ΔΕΥΑ.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ είναι απέναντι σ’ αυτή την προοπτική που θα αντιδράσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

Καλούμε τους κυβερνόντες να ξανασκεφτούν τις προθέσεις τους γιατί θα έχουν απέναντι εκτός από τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες, όλη την κοινωνία η οποία είναι κάθετα αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού.  

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 7 - 8 από 436