Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21.05.18
 

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συμπληρώνει αυτές τις ημέρες 30 χρόνια από την ίδρυση της. Στις 21-5-1988 καλέστηκαν τα ελάχιστα τότε σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ στη Βέροια με σκοπό την ίδρυση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση 5 σωματεία που τα εκπροσωπούσαν

 1. Βασίλης Σφυρής ΔΕΥΑ Λιβαδειάς  
 2. Παύλος Δραγκόλας ΔΕΥΑ Βέροιας
 3. Νικόλαος Χελιδώνης ΔΕΥΑ Κατερίνης
 4. Αθανάσιος Παναγής ΔΕΥΑ Λαμίας
 5. Θεόφιλος Αριστείδης ΔΕΥΑ Φλώρινας

Στις 21-5-1988 υπογράφτηκε από τους παραπάνω το πρακτικό ίδρυσης της Ομοσπονδίας.

Στις 8-6-1988 με απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας έγινε η αναγνώριση της Ομοσπονδίας με τα παραπάνω μέλη ως προσωρινή διοίκηση.

Μετά από 30 χρόνια μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι δικαιώθηκαν αυτοί που πίστεψαν στις δυνάμεις του κλάδου μας.  

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το άρθρο 348 του ν. 4512/2018 δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. 

Γνωρίζετε από προηγούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι ο παραπάνω νόμος δημιουργεί προβλήματα στη σχέση εργασίας των Γενικών Διευθυντών των ΔΕΥΑ. Ο νόμος έχει άμεση εφαρμογή με συνέπεια αρκετοί επίτροποι να δημιουργούν προβλήματα.

Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών ελπίζαμε να δοθεί άμεσα λύση.

Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συναντήθηκε πρόσφατα με τον διευθυντή και τους νομικούς συμβούλους του Υπουργού για το θέμα. Υποσχέθηκαν να ασχοληθούν εφόσον πλέον έχουν απεμπλακεί από το νομοσχέδιο «Κλεισθένης».

Περιμένουμε σύντομα εξελίξεις. Πληροφορίες τελευταίων ημερών λένε ότι είναι έτοιμη η πρόταση για ρύθμιση πιθανόν με εγκύκλιο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τις προηγούμενες 10 ημέρες πραγματοποίησε τις παρακάτω συναντήσεις και δράσεις.

Συναντήθηκε με το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου στο Ηράκλειο καθώς και με τους συναδέλφους της ΔΕΥΑ Τρικάλων στα Τρίκαλα. Συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Πραγματοποίησε επίσης με το Δ.Σ. του σωματείου ΔΕΥΑ Εορδαίας (Πτολεμαΐδα) συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας κ. Ζαμανίδη Σάββα. Η συνάντηση είχε σκοπό να βρεθούν λύσεις στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στις 7-5-2018 το σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Βόλου με το προεδρείο της ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο Βόλο με σκοπό να ενημερωθούν οι δημότες για τις συνέπειες της πρότασης του δημάρχου Βόλου κ. Μπέου να κλείσει τη ΔΕΥΑΒ.

Αντικρούσαμε όλα τα επιχειρήματα που ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Είναι κοινό μυστικό στο Βόλο ότι άλλος είναι ο σκοπός του. Να ξεπουλήσει κομμάτι- κομμάτι το νερό και την αποχέτευση σε ιδιώτες.

Η αντίδραση του κόσμου αλλά και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που απαιτεί για τη λύση ενισχυμένη πλειοψηφία των ¾ του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, θα τον εμποδίσουν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.

Το αίτημα της Ομοσπονδίας, η κατάρτιση Κανονισμού Εργασίας στις ΔΕΥΑ, ενώ νομοθετήθηκε με το ν. 4483/17 δεν αξιοποιήθηκε προς το παρόν από κάποιο σωματείο. Σε ΔΕΥΑ που έχει πάνω από 70 εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η κατάρτιση Κανονισμού Εργασίας.

Ρυθμίσεις που προβλέπονται να ενταχθούν στον Κανονισμό Εργασίας, όπως λ.χ. πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές, δεν ισχύουν αν επιβάλλονται από τον Ο.Ε.Υ.

Για τις ΔΕΥΑ με εργαζόμενους κάτω από 70 εργαζόμενους δύναται να καταρτισθεί και εφαρμοσθεί Κανονισμός Εργασίας εφόσον το επιθυμούν τα δύο μέρη. Στόχος είναι να ισχύσει σε όλες τις ΔΕΥΑ. Ο Κανονισμός Εργασίας είναι μία κατάκτηση για τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους.

Στις 11-5-2018 πραγματοποιήθηκε σύγκλιση του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στην Αθήνα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ με τα παρακάτω θέματα:

 1. Εξελίξεις στα εργασιακά
 2. Βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ
 3. Εφαρμογή του νόμου 4512/18
 4. Εφαρμογή της νομοθεσίας για Κανονισμό Εργασίας
 5. ΚΣΣΕ 2018
 6. Ενημέρωση για διάφορα θέματα

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. Κυρίαρχο θέμα ήταν η βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ. Είχαν ζητηθεί 15 ημέρες πριν προτάσεις από τα σωματεία. Έστειλαν μόνο δύο σωματεία του Λουτρακίου και των Χανίων.

Επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. ανέλαβε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να ενταχθούν στο πλαίσιο διεκδίκησης της Ομοσπονδίας.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ  θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας στην παρέμβαση του στο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η ΕΔΕΥΑ στη Βέροια 1-6-2018, με πιθανή παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
27.04.18
 

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τρίτη 1η Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο. 

Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της.

Η βίαιη – χωρίς ιστορικό προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο – επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία.

Μια συνολική και καθολική υποβάθμιση, με τη μορφή κατακρήμνισης για την εργασία και την οικονομία, χωρίς σταματημό αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κλιμακώνονται σωρευτικά οι πολιτικές ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ με τις ποσοτικές και ποιοτικές της διαστάσεις αλλά και σαν βασική αιτία της «ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ», η ΦΤΩΧΕΙΑ και ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ως επώδυνη κατάσταση ή απειλή για το 1/3 των συμπολιτών μας, η ακραία ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, της υγιούς επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ της ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, τη γενίκευση των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, την ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ θεωρούνται «κανονικότητα».

Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων συρρικνώνονται, τα εισοδήματα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων εξαϋλώνονται με κοινό παρανομαστή την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας αλλά και της μεσαίας τάξης. Τα δεδομένα είναι αρκετά δυσοίωνα καθώς με την πίεση των «θεσμών» για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο επόμενο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα χάσει την περιουσία του. Και είναι προφανές ότι δεν αναφερόμαστε σε στρατηγικούς «κακοπληρωτές» ή κατά το κοινώς λεγόμενο «μπαταχτσήδες».

Απέναντι στη διαιρετική πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, στα κελεύσματα της «ανθρωποφαγίας» καθώς και στην τάση πολλών ελλήνων να υποστηρίζουν ή να θέλουν να πιστέψουν ότι ευθύνονται για την υφιστάμενη πραγματικότητα, τα δεδομένα είναι σαφή… χωρίς να υπεκφεύγουμε από την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
 • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
 • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
 • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.
 • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
 • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ, και τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 21 - 22 από 385