Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
20.03.18
 

Η παγκόσμια ημέρα νερού είναι για μας τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ μέρα απολογισμού , δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση του νερού ως κοινό αγαθό τόσο των ανθρώπων όπως και όλων των έμβιων όντων του πλανήτη.

Το νερό, απαραίτητο στοιχείο ζωής, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά της αλόγιστης χρήσης του αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων γίνετε όλο και λιγότερο, όλο και πιο πολύτιμο. Ό πόλεμος για το νερό δεν είναι ένα σενάριο φαντασίας αλλά μια υπαρκτή κατάσταση τόσο σε χώρες του τρίτου κόσμου ( τα Ηνωμένα Έθνη καταγράφουν 300 πολέμους για το νερό ) όπως και στις ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Στον τρίτο κόσμο εκδηλώνετε με τα όπλα και στον ανεπτυγμένο με χρηματιστηριακές αξίες και οικονομικά συμφέροντα. Το νερό λοιπόν από κοινό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα ή σε μοχλό υποδούλωσης και ελέγχου εδαφών.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής επιτήρησης ο πόλεμος για το νερό είναι οικονομικός, ξεκίνησε με τις εταιρίες εμφιάλωσης και εξελίσσεται με το ξεπούλημα μέρους των μετοχών της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ των δύο μεγάλων εταιριών ύδρευσης της χώρας. 

Οι ΔΕΥΑ που δραστηριοποιούνται σε όλη την υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια βιώνουν έναν άλλο πόλεμο, τον πόλεμο του μαρασμού και της εργολαβοποίησης

 ( γεγονός που συμβαίνει χρόνια τώρα σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ).

Αξίζει όμως να θυμηθούμε τι προσέφεραν και προσφέρουν οι ΔΕΥΑ στις τοπικές κοινωνίες. 

-Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες μέσα από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μάλιστα σε ποσοστό ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα.(95%).

-Είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που διασφάλισαν την υδροδότηση και αποχέτευση απομακρυσμένων – αραιοκατοικημένων περιοχών, αδιαφορώντας για το ισοζύγιο κόστους οφέλους. Κρατώντας ζωντανή την Ελληνική ύπαιθρο.

-Συντελούν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν 350 βιολογικοί καθαρισμοί.

-Είναι δομές που προασπίζονται την δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας παροχή νερού με άριστα χαρακτηριστικά.

-Είναι επιχειρήσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, που εφαρμόζουν κοινωνικά τιμολόγια, προστατεύοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Είναι περιουσία της κάθε τοπικής κοινωνίας μια και δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Ως εργαζόμενοι στο κλάδο του νερού υπερασπιζόμαστε την αυτόνομη και ολοκληρωμένη λειτουργία των ΔΕΥΑ , είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει καθαρό νερό με προσιτά τιμολόγια στους καταναλωτές. Αντιστεκόμαστε στην έμμεση ιδιωτικοποίηση που γίνεται με το μοίρασμα εργολαβιών. Καλούμε τον κόσμο να γυρίσει ξανά στο νερό βρύσης. Όπου υπάρχει ΔΕΥΑ το νερό βρύσης είναι απόλυτα καθαρό και ελεγμένο και τουλάχιστον 1000/% φθηνότερο από τα εμφιαλωμένα, για τον σκοπό αυτό ζητάμε δημόσιες βρύσες. Πιστεύουμε πως η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το αγαθό αυτό μπορεί να προστατευθεί μόνο με ολοκληρωμένες δομές υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο και όχι με κατάτμηση υπηρεσιών που έχουν ως σκοπό το κέρδος.

 

 

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
19.03.18

Στις 8-3-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με την ΕΔΕΥΑ με θέμα την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του έτους 2018.
Σε δύο προηγούμενες συναντήσεις δεν υπήρξε συμφωνία λόγω αντιδράσεων μελών της ΕΔΕΥΑ.
Στην τελευταία συνάντηση υπήρξαν και πάλι αντιδράσεις για επιμέρους θέματα της συλλογικής σύμβασης όπως οι παροχές σε είδος καθώς και το ωράριο εργασίας.
Μετά από έντονη συζήτηση και με ωριμότερες σκέψεις συμφωνήθηκε η υπογραφή της.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει περιοριστικό πλαίσιο λόγω μνημονιακών νόμων που δεν επιτρέπει τη διαπραγμάτευση οικονομικών θεμάτων.
Καταλήξαμε στην υπογραφή της ΚΣΣΕ του έτους 2018 με τους ίδιους όρους όπως οι προηγούμενες. Έτσι διασφαλίζουμε το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.
Το ζητούμενο βέβαια είναι η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου που θα δώσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και οικονομικών θεμάτων.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με πράξη κατάθεσης 2/16-03-2018, οπότε είναι καθόλα νόμιμη με αναδρομική ισχύ από 01-01-2018.
Για να δείτε την ΚΣΣΕ του έτους 2018 πατήστε ΕΔΩ...


 
<< Αρχική < Προηγ. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 21 - 22 από 380