Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
27.04.17

28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ χαιρετίζει την 28η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Το 2003, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε) καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία με στόχο την προώθηση παγκοσμίως, των θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Η 28η Απριλίου επελέγη συμβολικά, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες ετησίως στον κόσμο. Το κόστος του ανέρχεται στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Δυστυχώς ο θεσμός της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα, παρότι υπάρχει πλούσιο Νομοθετικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν τηρείται επί της ουσίας, αλλά τύποις. Έτσι έχουμε τα φαινόμενα μη καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών ή υποκαταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Και τα δύο αντιμετωπίζονται ως κοινά νοσήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες πλήττουν όλους τους τομείς και όλα τα επαγγέλματα, είτε πρόκειται για εργασία γραφείου, είτε αφορά εργασία σε εργοτάξια. Εκτός από την οδύνη που προκαλούν σε προσωπικό επίπεδο, ταυτόχρονα συνεπάγονται υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.

Η συνεχής αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, η βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων όπως και η προστασία της υγείας των εργαζομένων, οφείλουν να είναι σκοπός των εργαζομένων, των εργοδοτών αλλά και της πολιτείας. Αυτά θα επιτευχθούν αν εργασθούμε στους άξονες

  • Βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων ΥΑΕ
  • Βελτίωση πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών και αντιμετώπισης νέων αναδυόμενων κινδύνων χωρίς να παραβλέπονται οι υφιστάμενοι
  • Συνεκτίμηση της γήρανσης του εργατικού πληθυσμού

Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων η διασφάλιση της ζωής των εργαζομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
26.04.17
 

Τελευταία περίοδο αρκετοί επίτροποι για να εγκρίνουν τις παροχές σε είδος που αναφέρει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασία (είδη ένδυσης και ατομικής προστασίας καθώς και τα γάλατα), απαιτούν από τις ΔΕΥΑ να τους καταθέσουν βεβαίωση από την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ για το αν το σωματείο εργαζομένων είναι μέλος της ομοσπονδίας καθώς και ποιοι εργαζόμενοι είναι μέλη του σωματείου.

Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα σας ενημερώνουμε ότι είναι νόμιμη η απαίτηση των επιτρόπων. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την παράγραφο 6, του άρθρου 37, του νόμου 4024/2011, αναστέλλεται η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 11 του νόμου 1876/1990. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 1876/1990 έδιναν τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες με αίτηση τους στο Υπουργείο Εργασίας να ζητάνε την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΚΣΣΕ) και στα μη μέλη των σωματείων.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ για όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψε μέχρι το 2011, ζήτησε και το υπουργείο ενέκρινε την κήρυξη της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων  και για τα μη μέλη, για να καλυφθούν εργαζόμενοι των μικρών ΔΕΥΑ που δεν είχαν δυνατότητα να ιδρύσουν σωματείο διότι δεν συμπλήρωναν το όριο των 21 εργαζομένων στην επιχείρηση που απαιτούσε ο νόμος. 

Αυτός ήταν ο λόγος της καθολικότητας της ΚΣΣΕ της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ μέχρι το 2011.

Με την μνημονιακή όμως ρύθμιση της παρ. 6, του άρθρου 37, του ν. 4024/2011, παύει να ισχύει η δυνατότητα επέκτασης ΚΣΣΕ και στα μη μέλη. 

Επόμενο είναι οι επίτροποι απαιτούν βεβαίωση που να φαίνονται τα μέλη των σωματείων. 

 Την επιστολή της ομοσπονδίας να την καταθέσετε στις ΔΕΥΑ για να έχουν πλήρη ενημέρωση για το θέμα, διότι πιθανόν να καταλογιστούν ευθύνες για τη χορήγηση σε μη μέλη παροχές που προέρχεται από την ΚΣΕΕ (ρούχα, γάλα, άδειες, κ.λ.π.).

Άλλωστε δεν είναι ηθικό μη μέλη σωματείων να ωφελούνται από Κ.Σ.Σ.Ε. συνδικαλιστικής οργάνωσης που δεν συμμετέχουν και δεν αγωνίζονται γι αυτήν. 

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 20 από 345