Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΠΕΡΓΙΑ
25.05.18
 

Η 30η Μάη έχει αποφασισθεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων. Οι δέκα φορείς που συγκρότησαν την κοινωνική συμμαχία, προκρίνουν αυτή την μορφή δράσης προκειμένου να αναδείξουν τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Διεκδικούμε, δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση:

 1. Δραστική καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία νέων, μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές.
 2. Κοινωνικό κράτος που παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
 3. Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
 4. Προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
 5. Αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τον ανακαθορισμό του ύψους τους.
 6. Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης.
 7. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη και εμπέδωση του κράτους δικαίου.
 8. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, νερό και ενέργεια.
 9. Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος.

 

Η ομοσπονδία συμμετέχει στην απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2018

και καλεί όλους και όλες στην Απεργιακές Συγκεντρώσεις

 

 

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21.05.18
 

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συμπληρώνει αυτές τις ημέρες 30 χρόνια από την ίδρυση της. Στις 21-5-1988 καλέστηκαν τα ελάχιστα τότε σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ στη Βέροια με σκοπό την ίδρυση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση 5 σωματεία που τα εκπροσωπούσαν

 1. Βασίλης Σφυρής ΔΕΥΑ Λιβαδειάς  
 2. Παύλος Δραγκόλας ΔΕΥΑ Βέροιας
 3. Νικόλαος Χελιδώνης ΔΕΥΑ Κατερίνης
 4. Αθανάσιος Παναγής ΔΕΥΑ Λαμίας
 5. Θεόφιλος Αριστείδης ΔΕΥΑ Φλώρινας

Στις 21-5-1988 υπογράφτηκε από τους παραπάνω το πρακτικό ίδρυσης της Ομοσπονδίας.

Στις 8-6-1988 με απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας έγινε η αναγνώριση της Ομοσπονδίας με τα παραπάνω μέλη ως προσωρινή διοίκηση.

Μετά από 30 χρόνια μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι δικαιώθηκαν αυτοί που πίστεψαν στις δυνάμεις του κλάδου μας.  

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το άρθρο 348 του ν. 4512/2018 δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. 

Γνωρίζετε από προηγούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι ο παραπάνω νόμος δημιουργεί προβλήματα στη σχέση εργασίας των Γενικών Διευθυντών των ΔΕΥΑ. Ο νόμος έχει άμεση εφαρμογή με συνέπεια αρκετοί επίτροποι να δημιουργούν προβλήματα.

Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών ελπίζαμε να δοθεί άμεσα λύση.

Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συναντήθηκε πρόσφατα με τον διευθυντή και τους νομικούς συμβούλους του Υπουργού για το θέμα. Υποσχέθηκαν να ασχοληθούν εφόσον πλέον έχουν απεμπλακεί από το νομοσχέδιο «Κλεισθένης».

Περιμένουμε σύντομα εξελίξεις. Πληροφορίες τελευταίων ημερών λένε ότι είναι έτοιμη η πρόταση για ρύθμιση πιθανόν με εγκύκλιο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τις προηγούμενες 10 ημέρες πραγματοποίησε τις παρακάτω συναντήσεις και δράσεις.

Συναντήθηκε με το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου στο Ηράκλειο καθώς και με τους συναδέλφους της ΔΕΥΑ Τρικάλων στα Τρίκαλα. Συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Πραγματοποίησε επίσης με το Δ.Σ. του σωματείου ΔΕΥΑ Εορδαίας (Πτολεμαΐδα) συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας κ. Ζαμανίδη Σάββα. Η συνάντηση είχε σκοπό να βρεθούν λύσεις στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στις 7-5-2018 το σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Βόλου με το προεδρείο της ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο Βόλο με σκοπό να ενημερωθούν οι δημότες για τις συνέπειες της πρότασης του δημάρχου Βόλου κ. Μπέου να κλείσει τη ΔΕΥΑΒ.

Αντικρούσαμε όλα τα επιχειρήματα που ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Είναι κοινό μυστικό στο Βόλο ότι άλλος είναι ο σκοπός του. Να ξεπουλήσει κομμάτι- κομμάτι το νερό και την αποχέτευση σε ιδιώτες.

Η αντίδραση του κόσμου αλλά και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που απαιτεί για τη λύση ενισχυμένη πλειοψηφία των ¾ του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, θα τον εμποδίσουν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.

Το αίτημα της Ομοσπονδίας, η κατάρτιση Κανονισμού Εργασίας στις ΔΕΥΑ, ενώ νομοθετήθηκε με το ν. 4483/17 δεν αξιοποιήθηκε προς το παρόν από κάποιο σωματείο. Σε ΔΕΥΑ που έχει πάνω από 70 εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η κατάρτιση Κανονισμού Εργασίας.

Ρυθμίσεις που προβλέπονται να ενταχθούν στον Κανονισμό Εργασίας, όπως λ.χ. πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές, δεν ισχύουν αν επιβάλλονται από τον Ο.Ε.Υ.

Για τις ΔΕΥΑ με εργαζόμενους κάτω από 70 εργαζόμενους δύναται να καταρτισθεί και εφαρμοσθεί Κανονισμός Εργασίας εφόσον το επιθυμούν τα δύο μέρη. Στόχος είναι να ισχύσει σε όλες τις ΔΕΥΑ. Ο Κανονισμός Εργασίας είναι μία κατάκτηση για τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους.

Στις 11-5-2018 πραγματοποιήθηκε σύγκλιση του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στην Αθήνα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ με τα παρακάτω θέματα:

 1. Εξελίξεις στα εργασιακά
 2. Βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ
 3. Εφαρμογή του νόμου 4512/18
 4. Εφαρμογή της νομοθεσίας για Κανονισμό Εργασίας
 5. ΚΣΣΕ 2018
 6. Ενημέρωση για διάφορα θέματα

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. Κυρίαρχο θέμα ήταν η βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ. Είχαν ζητηθεί 15 ημέρες πριν προτάσεις από τα σωματεία. Έστειλαν μόνο δύο σωματεία του Λουτρακίου και των Χανίων.

Επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. ανέλαβε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να ενταχθούν στο πλαίσιο διεκδίκησης της Ομοσπονδίας.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ  θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας στην παρέμβαση του στο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η ΕΔΕΥΑ στη Βέροια 1-6-2018, με πιθανή παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 20 από 384