Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α. - Αρχική
Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
17.01.18

Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που ψηφίσθηκε στη Βουλή στις 15-1-2018 εμπεριέχει και διατάξεις που αφορούν τη σύνθεση των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ αλλά και την πρόσληψη των γενικών διευθυντών.

Ιδιαίτερα οι αλλαγές που προκύπτουν για τους γενικούς διευθυντές θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη αναστάτωση στις ΔΕΥΑ. Προβλέπεται η επιλογή διευθυντών με κριτήρια συναφή με το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης ενώ η επιλογή θα γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων  που λειτουργεί στον ΑΣΕΠ.

Τα άξια στελέχη που λειτουργούν σήμερα τις ΔΕΥΑ έχουν πλέον λίγες ελπίδες να γίνουν γενικοί διευθυντές.

Πρόβλημα προκύπτει επίσης με την διάταξη που αναφέρει ότι συνολική θητεία των γενικών διευθυντών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 χρόνια.

Σύμφωνα με την παρ. 4, 6 του άρθρου 348 του Πολυνομοσχεδίου η θητεία των 8 χρόνων εφαρμόζεται κατ’ αναλογία και για τις υφιστάμενες θέσεις γενικών διευθυντών.

Αυτό, όμως, αποτελεί άρση του αυτοδιοικούμενου χαρακτήρα των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν αυτόνομα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δίχως δυνατότητα παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία και οργάνωση ούτε από τον Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στα χωρικά όρια των οποίων λειτουργούν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ομοσπονδίας με τη νομικούς του Υπουργού Εσωτερικών, στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα επιδιωχθεί η θητεία των 8 χρόνων να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και στο εξής.

Με τη ρύθμιση αυτή μας δίνεται χρόνος για να ανατρέψουμε ή να βελτιώσουμε την διάταξη για τους γενικούς διευθυντές. Για το θέμα αυτό θα επιδιωχθεί σύντομα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

Συνάδελφοι, με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση πλέον του γεγονότος, ότι αίρεται πρακτικά η δυνατότητα άξιων στελεχών των Δ.Ε.Υ.Α., με ειδικές γνώσεις ως προς τις ανάγκες και σκοπούς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβολή της νομικής φύσης των επιχειρήσεων αυτών. Οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ανήκουν στους φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης προκειμένου να τίθεται ζήτημα εφαρμογής κεντρικών πολιτικών αλλά αποτελούν επιχειρήσεις με τοπικό χαρακτήρα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
16.01.18

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με παλαιότερη ανακοίνωση ενημέρωσε τα σωματεία για την διάταξη του νόμου 4483/2017  (άρθρο 1, παρ. 2) που αφορά την υποχρέωση των ΔΕΥΑ να καταρτίσουν Κανονισμό Εργασίας για τους εργαζόμενους.

Κανονισμός εργασίας είναι οι κανόνες, που ρυθμίζουν το εσωτερικό δίκαιο της επιχείρησης και πιο συγκεκριμένα τις εργασιακές σχέσεις. Οι κανόνες, που περιλαμβάνονται στον κανονισμό εργασίας είναι γενικοί και αφηρημένοι και δε μπορούν να αναπληρωθούν από τους όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, διότι η ισχύς της ατομικής σύμβασης περιορίζεται μεταξύ των μερών, που συμβάλλονται (εργοδότης – εργαζόμενος). Οι κανόνες, που περιλαμβάνονται στον κανονισμό εργασίας δεσμεύουν την εργοδότρια επιχείρηση και τον εργαζόμενο, καθορίζουν τα πλαίσια λειτουργίας της εργασιακής σχέσης, εξασφαλίζεται η δίκαιη πειθαρχική εξουσία, η ομοιομορφία, η ενιαία κατεύθυνση και η ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης. Οι σκοποί αυτοί δε μπορούν να επιτευχθούν με κανένα άλλο τρόπο πλην του κανονισμού εργασίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ουσιώδης για την  επίτευξη εργασιακής ειρήνης.

Η Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α. έχει καταρτίσει ένα σχέδιο κανονισμού εργασίας, το οποίο καλύπτει όλα τα ζητήματα λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων, που έχουν διαπιστωθεί διαχρονικά. Η σημαντικότητα συμφωνίας του κανονισμού εργασίας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική λαμβανομένων υπόψη των μεταβολών στα πλαίσια τόσο του ατομικού όσο και του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Τονίζουμε, ότι αποτελεί κοινό τόπο, η άμεση ανάγκη διασφάλισης  των όρων απασχόλησης όλων των εργαζομένων και οι εντεινόμενες προσπάθειες της ομοσπονδίας με κορυφαία δικαίωση τον πρόσφατο νόμο 4483/2017 θα έχουν πάντα σκοπό την διαμόρφωση συνθηκών δίκαιων όρων απασχόλησης του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α.. 

Το σχέδιο για τον πρότυπο Κανονισμό Εργασίας θα το βρείτε ΕΔΩ. Εντός 10 ημερών αναμένουμε τις παρατηρήσεις-προτάσεις των σωματείων για να οριστικοποιήσουμε την τελική πρόταση.


 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 17 - 18 από 370