Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
30.01.18

Την προηγούμενη εβδομάδα το Προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους νομικούς συμβούλους του κ. Σκουρλέτη στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα που προέκυψε με το άρθρο 348 του νόμου 4512/18 που αφορά τους Γενικούς Διευθυντές των ΔΕΥΑ.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι σύντομα το πρόβλημα θα διευθετηθεί. Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Υπουργείο που θα συμμετέχουν Γενικοί Διευθυντές με στόχο την ενημέρωση του Υπουργού στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Η συνάντηση με τον Υπουργό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2-02-2018.

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας ζήτησε από το Υπουργείο να νομοθετήσει μοριοδότηση των συμβασιούχων των ΔΕΥΑ στις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν. Μας απάντησαν ότι είναι ανέφικτο διότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Ενδεχομένως εντός της εβδομάδας θα αρχίσει η διαδικασία από τον ΑΣΕΠ.

Την Παρασκευή 26-1-2018 με πρόταση του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με κυρίαρχο θέμα το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ αντί να μειώσει τα τιμολόγια που χρεώνει τις ΔΕΥΑ και τις επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ξεκίνησε προσπάθεια είσπραξης με κατασχέσεις λογαριασμών όπως έκανε στη ΔΕΥΑ Κοζάνης. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε:

  1. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων σωματείων και της Ομοσπονδίας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη.
  2. Να τεθεί το ζήτημα και στην ΕΔΕΥΑ ώστε να είναι κοινή η προσπάθεια.
  3. Να προτείνουμε νομοθετική ρύθμιση στον αρμόδιο Υπουργό.
  4. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσουμε αγωγή εναντίον της ΔΕΗ για παράνομες χρεώσεις.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
17.01.18

Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που ψηφίσθηκε στη Βουλή στις 15-1-2018 εμπεριέχει και διατάξεις που αφορούν τη σύνθεση των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ αλλά και την πρόσληψη των γενικών διευθυντών.

Ιδιαίτερα οι αλλαγές που προκύπτουν για τους γενικούς διευθυντές θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη αναστάτωση στις ΔΕΥΑ. Προβλέπεται η επιλογή διευθυντών με κριτήρια συναφή με το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης ενώ η επιλογή θα γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων  που λειτουργεί στον ΑΣΕΠ.

Τα άξια στελέχη που λειτουργούν σήμερα τις ΔΕΥΑ έχουν πλέον λίγες ελπίδες να γίνουν γενικοί διευθυντές.

Πρόβλημα προκύπτει επίσης με την διάταξη που αναφέρει ότι συνολική θητεία των γενικών διευθυντών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 χρόνια.

Σύμφωνα με την παρ. 4, 6 του άρθρου 348 του Πολυνομοσχεδίου η θητεία των 8 χρόνων εφαρμόζεται κατ’ αναλογία και για τις υφιστάμενες θέσεις γενικών διευθυντών.

Αυτό, όμως, αποτελεί άρση του αυτοδιοικούμενου χαρακτήρα των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν αυτόνομα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δίχως δυνατότητα παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία και οργάνωση ούτε από τον Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στα χωρικά όρια των οποίων λειτουργούν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ομοσπονδίας με τη νομικούς του Υπουργού Εσωτερικών, στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα επιδιωχθεί η θητεία των 8 χρόνων να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και στο εξής.

Με τη ρύθμιση αυτή μας δίνεται χρόνος για να ανατρέψουμε ή να βελτιώσουμε την διάταξη για τους γενικούς διευθυντές. Για το θέμα αυτό θα επιδιωχθεί σύντομα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

Συνάδελφοι, με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση πλέον του γεγονότος, ότι αίρεται πρακτικά η δυνατότητα άξιων στελεχών των Δ.Ε.Υ.Α., με ειδικές γνώσεις ως προς τις ανάγκες και σκοπούς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβολή της νομικής φύσης των επιχειρήσεων αυτών. Οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ανήκουν στους φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης προκειμένου να τίθεται ζήτημα εφαρμογής κεντρικών πολιτικών αλλά αποτελούν επιχειρήσεις με τοπικό χαρακτήρα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 17 - 18 από 371