Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
30.04.20
 

1η Μάη 2020 

«Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ό,τι κέρδισαν, το κατέκτησαν δίνοντας ενωμένοι σκληρούς και μεγάλους αγώνες.

Το 1886, οι εργάτες του Σικάγου  άνοιξαν με θυσίες και αίμα τον δρόμο της ηρωικής νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα-όπως το 8ωρο- που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν για πολλές χώρες του δυτικού-κυρίως- κόσμου, αυτονόητα.

Σήμερα και μετά από 10 χρόνια ακραίας οικονομικής λιτότητας και σφαγής στο εργασιακό τοπίο, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας οδήγησαν στον οικονομικό όλεθρο, επιδιώκουν   να εκμεταλλευτούν και πάλι προς όφελός τους την παγκόσμια κρίση που προκαλεί η  πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δίνεται να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολλών, σχεδιάζουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της κρίσης και να μας γυρίσουν, οξύνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες, σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο και από αυτό που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πριν 134 χρόνια.

Στη χώρα μας, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους, καθώς με μονομερή απόφαση των εργοδοτών τους, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας  πρέπει να προστεθούν και οι καταχρηστικές ενέργειες εργοδοτών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί με μέτρα- «ασπιρίνες» και αναντίστοιχα με το μέγεθος και το βάθος της κρίσης που βιώνουμε, να αντιμετωπίσει την κρίση.

Παράλληλα μας «προετοιμάζουν» για την επόμενη ημέρα. Καταστάσεις μεγάλης ύφεσης, έκρηξης της ανεργίας, ακραίας φτώχειας και δυστυχίας, καθεστώς μισής δουλειάς και μισού μισθού, εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας, χρόνος εργασίας – λάστιχο δια της τηλεργασίας, βρίσκονται στο «μενού» των ισχυρών του πλανήτη.

Μία νέα σκληρή πραγματικότητα ξημερώνει που πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους πάλι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και  ο κόσμος του μόχθου.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί όμως δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουμε εμείς ξανά την κρίση.

Απέναντι σ΄αυτή την καταστροφική πολιτική που διαρκώς «βομβαρδίζει» και «ακρωτηριάζει» τις ζωές μας, ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σταθούν όρθιοι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Καλούμαστε σε έναν αγώνα με τον οποίο θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν.

Καλούμε σε ενωτικό κάλεσμα, να παλέψουμε για την εργασία μας, την ασφάλισή μας, τα δικαιώματά μας και την επανακατάκτηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

  

Όπου κι αν είμαστε και ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ζούμε σε έναν κόσμο.

 

Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη λειτουργεί!

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Ζήτω οι εργατικοί αγώνες!!

 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27.04.20
 

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Η 28η Απριλίου 2020 έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, έλκοντας την καταγωγή της από την Διεθνή Ημέρα των Εργατών (1984) που ορίζεται και ως μέρα πένθους ή μνήμης για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, λόγω της πανδημίας του COVID-19, όπου όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να λαμβάνουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των ιδίων, αλλά και των διπλανών, των συναδέλφων τους.

Οι δε κυβερνήσεις, οι Οργανώσεις και οι Φορείς των εργαζομένων που τιμούν κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των πεσόντων εργαζομένων, θα πρέπει να σταματήσουν τα ευχολόγια, τα κροκοδείλια δάκρυα και να λάβουν μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των ανθρώπων που πασχίζουν για το μεροκάματο και διακινδυνεύουν το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία και τη ζωής τους. Το βλέπουμε σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία, το βλέπουμε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και σε άλλους κλάδους «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παγκόσμια και εθνικά η πανδημία του COVID-19 έδειξε με δραματικό τρόπο, ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και όλων αυτών των εργαζομένων που διακινδυνεύουν την ατομική τους υγεία καθημερινά όντας στη «πρώτη γραμμή» κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι στη προάσπιση της Δημόσιας Υγείας δεν χρειάζονται μόνον οι επαγγελματίες υγείας αλλά και όσοι μοχθούν καθημερινά σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, μεριμνώντας για την αποχέτευση και ύδρευση των πόλεων μας, για την λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί συνάδελφοι μας υπήρξαν θύματα σοβαρών ατυχημάτων, με κόστος πλην των σοβαρών τραυματισμών και την απώλεια της ίδιας τους της ζωής.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Στην εποχή του κορωνοϊού δεν είναι πολυτέλεια η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως κάποιοι πιστεύουν, αλλά αντίθετα αναγκαιότητα και πράξη ευθύνης για την Πολιτεία και τις ΔΕΥΑ.

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 17 - 18 από 436