Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
24.06.20
 

Συνάδελφοι,

Μια μεγάλη επιτυχία για τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ήρθε με την απόφαση 1224/2020 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Για δεύτερη φορά στην δεκαετία των μνημονίων και της χρεοκρατίας, ο αγώνας για δημόσιο και κοινωνικό νερό όχι μόνο βάζει φρένο, αλλά ανατρέπει τις μνημονιακές πολιτικές.

Αν η απόφαση του 1906/2014 κατά της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν έκπληξη, αναλογιστείτε την δυναμική της απόφασης 1224/2020 όταν στρέφεται κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις «ατέλειες» του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στο 3ο μνημόνιο γινόταν ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

Είναι η μοναδική ήττα του Υπερταμείου.

Το ΣτΕ έκρινε, ότι ο έλεγχος του νερού απομακρύνεται από το ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά παραχωρείται στην Κομισιόν και στην Τρόικα και στους θεσμούς που μας καταδυναστεύουν.

Η οριστική απόφαση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συνάδελφοι,

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε κριθεί αν είχαμε παραδοθεί στην μοίρα που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να προκαθορίσουν για εμάς.

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί αν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ δεν είχαν κάνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης όλης της χώρας ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα είναι πολλές τα επόμενα χρόνια.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στηρίζει και συμμετέχει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια των συναδέλφων εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 
 
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
11.06.20
 

Μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση επιλέγει την εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκινώντας από ΕΥΔΑΠ Παγίων. Την ΕΥΔΑΠ παγίων διαχειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών. Έχει στην κατοχή της φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία ,αντλιοστάσια και το δίκτυο μεταφοράς 400χμ. Αφορά λοιπόν το λεγόμενο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) και όποια άλλη εγκατάσταση μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ όπου το νερό διυλίζεται και μπαίνει στο δίκτυο ύδρευσης για τον τελικό καταναλωτή.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ξεκινάει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προκηρύσσοντας τρεις διαγωνισμούς συμβούλων (νομικός, τεχνικός, χρηματοοικονομικός) οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν και να διεκπεραιώσουν το διαγωνισμό δημοπράτησης του ΕΥΣ με τη μορφή ΣΔΙΤ. Αντικείμενο λοιπόν του Ιδιώτη θα είναι το έργο : “Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας” 

Πρόκειται για κίνηση  παραχώρησης κρίσιμων υποδομών και άμεση εμπορευματοποίηση του κύκλου του νερού. Παραχωρείται η διαχείριση τους όπως και τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας , Φωκίδας και Βοιωτίας. Άρα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από την νέα, ιδιωτική πλέον εταιρία, που θα έχει στην διάθεση της ένα μέρος από τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού της χώρας. Το μοντέλο αυτό ιδιωτικοποίησης είναι παρόμοιο με αυτό της Χιλής του Πινοσέτ και δεν αναφέρεται απλά σε δίκτυα (όπως Γαλλία – Γερμανία κ.τλ ) αλλά στην ιδιωτικοποίηση του ίδιου του κύκλου νερού.

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έπαιρνε το αδιύλιστο νερό χωρίς τιμή και έναντι αυτού είχε την υποχρέωση του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.). Μια τέτοια σύμπραξη για την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Παράλληλα το δημόσιο θα χάσει μεγάλο ποσό της κερδοφορίας του, τόσο εξαιτίας των αναπόφευκτα μειωμένων μερισμάτων που θα εισπράττει λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., όσο και από τη αυξημένη δαπάνη που θα αποδίδει στον συμπράττοντα ιδιώτη. Από την σύμπραξη ΣΔΙΤ το δημόσιο θα μετατραπεί σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη. Επιπλέον, οι 250 εργαζόμενοι που εργάζονται στην Διεύθυνση Υδροληψίας και συντηρούν με επιτυχία το Ε.Υ.Σ βρίσκονται σε μία αμφισβητούμενη πλέον σχέση εργασίας αφού τους προτείνεται να εργαστούν σε υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα ή Πειραιά. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους αντίστοιχους νομούς τουλάχιστον 20 χρόνια και πρέπει να ξεσπιτωθούν .

Η Ομοσπονδία είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού . Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μία τακτική που παγκόσμια έχει αποτύχει δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών. Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι πηγές μας είναι η ζωή του τόπου μας. θα αγωνιστούμε γι’ αυτά.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό όχι εμπόρευμα .

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 13 - 14 από 436