Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27.09.19

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

Η κυβέρνηση σε πλήρη σύμπραξη με τους εργοδότες φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ένα σαρωτικό για το συλλογικό εργατικό δίκαιο νομοσχέδιο, που προάγει την ασυδοσία και τον ακραίο ατομικισμό στους χώρους εργασίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρά τα αιτιολογικά «καμουφλάζ» του, τα οποία λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, διατυπώθηκαν κατάλληλα από τεχνοκράτες κυρίως για να συγκαλυφθούν οι προεκτάσεις της επόμενης ημέρας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

 • Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΥΑ και επαναφορά στις σ.σ.ε.
 • ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
 • Να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά και όχι επικοινωνιακά για την καταπολέμηση της μαύρης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας.
 • Να θεσμοθετηθεί επιτέλους υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν Ηλεκτρονική Κάρτα έναρξης και λήξης εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.
 • Να ενισχυθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, ως τρίτος πυλώνας της δημοκρατίας και να εμπεδωθεί περισσότερη δημοκρατική διαφάνεια στην ανάδειξη συλλογικών οργάνων, με τη θεσμοθέτηση Συνδικαλιστικού Βιβλιαρίου.
 • Όχι άλλοι νέοι πτυχιούχοι μετανάστες στο εξωτερικό! Όχι άλλα πτυχία στην κορνίζα. Εδώ και τώρα θεσμοθέτηση Minimum Εθνικού Μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΕΙΑ - ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
 • Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σ.σ.ε.
 • Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές σσε.
 • Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν ειδικές επιχειρησιακές σ.σ.ε, ικανότητα και δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης μισθών.
 • Οι κανονιστικοί όροι σ.σ.ε. που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό και να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της σσε στις ατομικές συμβάσεις εργασίας μετά την πάροδο του 6μήνου .
 • Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις σε εργοδότες που παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή άλλες αναγκαστικού δικαίου συλλογικές ρυθμίσεις.
 • Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, γύρω από τα ζητήματα προσφυγής.
 • Να αρθούν όλα τα ανυπέρβλητα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην ισχύ των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 2-10-2019 ημέρα Τετάρτη και καλεί όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τα εργατικά κέντρα της περιοχής τους.

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.09.19

«Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»: Τροχοπέδη στα χέρια των εργοδοτών

Στο υπό διαβούλευση «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» περιλαμβάνεται ένα πλήθος διατάξεων που αφορούν τον πυρήνα του συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου, καθώς και βασικά ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης.

Παρά τις διακηρυγμένες και καταγεγραμμένες στο σχέδιο νόμου προθέσεις περί θωράκισης των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην πράξη γίνεται το ακριβώς αντίθετο που οδηγεί μετά βεβαιότητας στην κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

Οι θεμελιώδεις αρχές της συρροής, της ευνοϊκής ρύθμισης και της επέκτασης υπονομεύονται με όρους κατάργησης διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον πλήρους απορύθμισης χωρίς καθαρούς κανόνες για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες.

Τα «εμπόδια» και οι υποχρεώσεις που θεσπίζονται ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την προσφυγή στη Διαιτησία καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό τον ΟΜΕΔ απαξιώνοντας το πλέον κρίσιμο εργαλείο των εργαζομένων στην επίτευξη συλλογικών συμφωνιών.

Εάν ψηφιστούν τα προωθούμενα μέτρα, καμία κλαδική, ομοιοεπαγγελματική ή συμφέρουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ δεν θα μπορεί να υπογραφεί, ενώ ακόμη και αν υπογραφεί δεν θα δύναται να επεκταθεί, δηλαδή να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο.

Ενώ θα περίμενε κανείς, στην εκφρασμένη άποψη μετά εποχής μνημονίων, να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, χωρίς την ανάγκη γνωμοδότησης του ΑΣΕ, επιστρέφοντας στο παλαιό καθεστώς κήρυξης υποχρεωτικών ΣΣΕ για όλο τον κλάδο, από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» έρχεται να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εφαρμογή τους.

Στο πεδίο της καταπολέμησης της παραβατικότητας, ενώ εμφανίζονται συγκεκριμένα μέτρα κατά της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, όπως 12% αύξηση για ώρες που θα πραγματοποιούνται πάνω από την καθορισμένη ελαστική μορφή εργασίας η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταστρατηγεί από μόνη της την υλοποίηση στην πράξη της θετικής αυτής εξαγγελίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο το στάδιο της διαβούλευσης,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Καθολική επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων χωρίς προαπαιτούμενα και αστερίσκους, που οδηγούν στην πλήρη ασυδοσία.
 • Δικαίωμα καθαρής και μονομερούς προσφυγής στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα ο κομβικός ρόλος του ΟΜΕΔ στην υπογραφή συλλογικών συμφωνιών.
 • Κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων και της δυνατότητάς τους να υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες σε βάρος των εργαζομένων χωρίς τους εργαζόμενους.
 • Αποτελεσματικό έλεγχο της παραβατικότητας στο ωράριο εργασίας.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ

Η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαφύλαξη και εμπέδωση του υγιούς ανταγωνισμού.

Η πλήρης απασχόληση είναι η μοναδική «κανονική» σχέση εργασίας.

Η συρροή, η ευνοϊκή ρύθμιση και ο ΟΜΕΔ συνιστούν απαραίτητα εφόδια για την εργατική πλευρά, τον αδύναμο πόλο, προκειμένου να υπογράφονται αμοιβαίως επωφελείς ΣΣΕ που διασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια εργασιακής δικαιοσύνης «επιτρέποντας» την κοινή προκοπή και ευημερία.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου» που οδηγεί στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εγκαθιδρύοντας το δίκαιο των εργοδοτών.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τις άλλες Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις άκρως βλαπτικές ενέργειες σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 13 - 14 από 415