Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
03.11.20

Η πανδημία τελικά αποδεικνύεται η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Παρόλο που η χώρα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown, με την επιδημία να σαρώνει σε συνθήκες όπου το δημόσιο σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια του, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να αποτελειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Δε φθάνει ο πτωχευτικός νόμος, που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δε φθάνει που περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας τη χρηματοδότηση του στο ένα τρίτο. Δε φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο. Θέλουν να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες, και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που κατατίθεται περιλαμβάνει:

Προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες το 40% των εργαζομένων όταν πρόκειται για κοινή ωφέλεια

10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή με αντάλλαγμα ρεπό ή μείωση ωραρίου εντός 6μήνου

Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή

Οι συμφιλιωτικές τριμερείς συλλογικές διαφορές αφαιρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταβιβάζονται στον ΟΜΕΔ

Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης ή συνδικαλιστικής δράσης θα έχουν μόνο οι οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα που θα έχει η κυβέρνηση, δηλαδή μόνο σε όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδεχτούν το φακέλωμα.

Καταργείται επί της ουσίας η Γενική Συνέλευση ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων. Η απεργία απαιτεί ηλεκτρονική ψηφοφορία άνω του 50% των μελών, όπως προβλέπει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, και επαναφέρει το λοκ άουτ νομιμοποιώντας την απεργοσπασία και ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση.

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναμένεται άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες αλλά έχουν φωνή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα αντιδράσουν και με σεβασμό στην υγεία των πολιτών, δε θα επιτρέψουν την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων στις ΔΕΥΑ σε απεργιακή προετοιμασία.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15.10.20

 Σε συνέχεια της ημερίδας για την διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Λυμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 24.09.2020 από την Περιφέρεια Ηπείρου  και το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας, το ΔΣ της ΠΟΕ ΔΕΥΑ πήρε την πρωτοβουλία για την ενημέρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Περιφέρειας Ηπείρου και τον συντονισμό των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των διοικήσεων από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, Άρτας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δηλώσεις τόσο του Περιφερειάρχη Ηπείρου όσο και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων για τις αλλαγές που ετοιμάζονται για τις ΔΕΥΑ και μάλιστα, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία για τις θέσεις του Περιφερειάρχη και Γενικού Γραμματέα διότι ενισχύουν τις βλέψεις των πολυεθνικών εταιρειών του νερού που πιέζουν το πολιτικό προσωπικό για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο με σκοπό να τις εξαγοράσουν.

Η διατήρηση και ενίσχυση των μικρών ΔΕΥΑ παράλληλα με την προσφορά τους στις μικρές τοπικές κοινωνίες λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια αυτά. Παράλληλα διασφαλίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα των Δήμων που έχει να κάνει με την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους στην διοίκηση των τοπικών θεμάτων.

 

Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν για μία ακόμη φορά τα έντονα προβλήματα που απασχολούν τις ΔΕΥΑ και τα οποία έχουν να κάνουν με :

  • Τις ασαφείς παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ που έχει να κάνει με την εξομοίωση τους με το δημόσιο
  • Τον περιορισμό προσλήψεων που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων από τις ΔΕΥΑ υπηρεσιών
  • Τις γραφειοκρατικές και δυσλειτουργικές διαδικασίες που μας επιβλήθηκαν με την υπαγωγή μας στον επιπλέον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Η χωρίς λόγο ένταξη μας στην ΕΑΠ και στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου
  • Η έμμεση υπαγωγή μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο που αποδυναμώνει το θεσμό της επιφυλακής και της υπερωριακής απασχόλησης, εργαλεία απαραίτητα για την λειτουργία των ΔΕΥΑ οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
  • Με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν κυρίως τους Δήμους και το Δημόσιο

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να γίνει :

  • Άμεση συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου όπου θα του κατατεθούν οι απόψεις και οι προτάσεις μας όπως έχουν αποσταλεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών
  • Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων κατά περιοχή Σωματείων ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα

 

Πάγια θέση μας ότι το νερό και η αποχέτευσης είναι κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο του ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον το νερό, ως αναντικατάστατος πόρος απαραίτητος για την διατήρηση της ζωής και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Καμία λοιπόν συμμετοχή ιδιώτη στη διαχείριση και την διάθεση του δεν μπορεί να διασφαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες εάν η αρμοδιότητα αυτή «φύγει» από τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους.

 

 

 

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 13 - 14 από 443