Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Μ. Καρακωστή 15,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
24.07.17
 

Όπως γνωρίζετε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται στην επιτροπή της Βουλής και την επόμενη Δευτέρα πιθανόν θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Στο αρχικό σχέδιο νόμου υπήρχαν 15 άρθρα που ρύθμιζαν θέματα ΔΕΥΑ και εργαζομένων. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη επιστολή ποιες ήταν οι αλλαγές που αφορούσαν τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για δημοσιονομικό έλεγχο όπου και αφαιρέθηκε το άρθρο 15 που αφορούσε το μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης έθεσε το ζήτημα στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνήλθε στις 19-7-2017 επιμένοντας στην αρχική του πρόταση.

Μόνο ένας ακόμη υπουργός στήριξε τη θέση του, ενώ οι υπόλοιποι στήριξαν την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών, να μη γίνει καμία αλλαγή στο μισθολόγιο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στη Βουλ με εκπροσώπους κομμάτων και ζήτησε να κατεβάσουν τροπολογία το άρθρο που κόπηκε και αφορούσε το μισθολόγιο μας.

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Δραγκόλας, οι εκπρόσωποι κομμάτων στήριξαν όλα τα άρθρα για τις ΔΕΥΑ και δύο από αυτούς αναφέρθηκαν και στην πρόταση μας για το μισθολόγιο με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών που παραβρισκόταν στις εργασίες της Επιτροπής. Ο Υπουργός δεν απάντησε για ποιο λόγο αποσύρθηκε η αρχική του πρόταση.

Όπως προαναφέραμε το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πιθανόν την Δευτέρα 31-7-2017. Μέχρι τότε η ομοσπονδία συνεχίζει τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, συνεχίζουμε τις επαφές και περιμένουμε από τον υπουργό να δεχθεί μετά και από τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης την τροπολογία. Η Ομοσπονδία πιθανόν να ζητήσει την παρέμβαση όλων των σωματείων στους Βουλευτές της περιοχής.

Σύντομα θα έχετε ενημέρωση για το θέμα. 

 

 

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
19.06.17

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας στις 15-16/6/2017 πραγματοποίησε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα του πολυνομοσχεδίου και των προσλήψεων και στο Υπουργείο Οικονομικών για τις απαράδεκτες απαντήσεις σε ερωτήματα ΔΕΥΑ καθώς και για το ζήτημα της αποζημίωσης των υπερωριών.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα ΔΕΥΑ και εργαζομένων βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για έλεγχο του δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσει. Παρόλο που οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, το Υπουργείο αντιδρά στα σημαντικότερα άρθρα που αφορούν τους εργαζόμενους κυρίως στη ρύθμιση για την μισθοδοσία και για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας διαβεβαίωσε ότι δεν κάνει πίσω και το θέμα θα λυθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Μέχρι τέλους του Ιουνίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Εξυπακούεται ότι η ομοσπονδία θα συνεχίσει να πιέζει τον Υπουργό Εσωτερικών να μην αφαιρεθεί κάποιο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Το θέμα των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ είναι σε εξέλιξη. Πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε αρκετές ΔΕΥΑ που ζήτησαν προσωπικό οτι πρέπει να τροποποιήσουν τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και να καταργήσουν τις κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 34 του ν. 4024/2011. Το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης είναι στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για υπογραφή.

Το πρόβλημα προκύπτει για το επιστημονικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ. Στο νόμο που επέτρεπε προσλήψεις των επιχειρήσεων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφερόταν μόνο για εργαζόμενους Υποχρεωτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Το επιστημονικό προσωπικό παραμένει στον περιορισμό των προσλήψεων του 1 προς 4 όπως ισχύει για τον δημόσιο τομέα.

Το όλο θέμα θα περάσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι και αρμόδιο για τις προσλήψεις. Επόμενο είναι να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση και άγνωστη εξέλιξη για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Καθυστέρηση θα υπάρξει και από πλευράς αρκετών ΔΕΥΑ μέχρι να τροποποιήσουν και να εγκριθούν από τις περιφέρειες οι ΟΕΥ χωρίς κενές οργανικές θέσεις εργασίας. 

Στο Υπουργείο Οικονομικών θέσαμε το ζήτημα που προέκυψε με διάφορες απαντήσεις τους για το μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και ιδιαίτερα με την ερμηνεία της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το λάθος ξεκινά από τις ΔΕΥΑ που ζητάνε απαντήσεις για θέματα που αφορούν την ερμηνεία της ΚΣΣΕ. Το λάθος συνεχίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών που απαντά σ’ αυτές τις ερωτήσεις.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με το νόμο 1876/1990 τις ερμηνεύουν αυτοί που τις υπογράφουν. Επομένως κανένα υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να δώσει οποιαδήποτε ερμηνεία. Το Υπουργείο Οικονομικών νομιμοποιείται να απαντά ερωτήματα που αφορούν μόνο το ενιαίο μισθολόγιο και μόνο για καθαρά οικονομικά ζητήματα και όχι θεσμικά.

Επίσης έγινε παρέμβαση για το ζήτημα των υπερωριών. Κάποιες ΔΕΥΑ δεν πρόλαβαν να περάσουν στο ΦΕΚ εντός του 2016 την έγκριση των υπερωριών του έτους 2017 με συνέπεια να μην εγκρίνουν κάποιοι επίτροποι την αποζημίωση τους με αναδρομική ισχύ. Πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία του άρθρου 20 του νόμου 4354/2015 ενέκρινε την αποζημίωση τους με αναδρομική ισχύ, άσχετα με το πότε πέρασε στο ΦΕΚ η απόφαση. Το ίδιο ζητήσαμε να γίνει και φέτος.

Οι ΔΕΥΑ που έχουν το πρόβλημα πρέπει να πιέσουν με επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να περάσει η τροπολογία που είναι απαραίτητη.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 11 - 12 από 345