Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νέα - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18.11.21
 

31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

 Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 31η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., με καλεσμένο τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας Παύλο Δραγκόλα.

Στην τοποθέτηση του έθεσε τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και τα γενικότερα θέματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Τόνισε στην τοποθέτηση του:

Α) Βασική προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να εξαλείψουμε τα μισθολόγια πολλών ταχυτήτων στις ΔΕΥΑ.

Β) Οι προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γιατί κατά ομολογία και των ίδιων των επιχειρήσεων, οι ελλείψεις είναι σοβαρές λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας και βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων.  Οι  όποιοι διαγωνισμοί γίνουν για τις προσλήψεις πρέπει να διεξαχθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά σε τοπικό επίπεδο από κάθε ΔΕΥΑ χωριστά για να συντμηθούν οι διαδικασίες που τώρα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας τέθηκαν, ακόμα, για συζήτηση όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΕΥΑ δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕΥΑ  στην βάση των όσων αναφέρονται στην επιστολή μας της 1/11/2021 και αφορούν την ενίσχυση κυρίως των χαμηλόμισθων, αλλά και των άλλων κλάδων,  την ίδρυση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή  περίθαλψη, κάλυψη ατυχημάτων) κλπ, εν όψει και της υπογραφής της  νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Επισημάνθηκε εκ μέρους μας, επίσης, ότι η ενεργειακή κρίση θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γιατί αυξάνει σημαντικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει η Κυβέρνηση να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την ρήτρα αναπροσαρμογής, να θεωρηθούν, επιτέλους, ως μεγάλοι καταναλωτές και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι οπωσδήποτε θετικό πως επιβεβαιώθηκε από την Γεν. Συνέλευση ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του πρέπει να παραμείνει στις Δημοτικές επιχειρήσεις. 

¨Όσον αφορά την DG REGIO (Γενική Διεύθυνση η οποία καταρτίζει και εφαρμόζει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περιφέρειας και των πόλεων) σχετικά με την αξιολόγηση των 35 ΔΕΥΑ στην χώρα μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και εύλογες επιφυλάξεις τα όσα μέλλεται να συμβούν, αναμένοντας να δούμε που οδηγεί και, κυρίως, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η προωθούμενη αξιολόγηση.

Τελευταία ακούγονται διάφορα σχετικά με ένα νέο πλαίσιο συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Γι’ αυτό το παρακολουθούμε στενά, ελπίζοντας ότι δεν υποκρύπτει σκέψεις και σχέδια ιδιωτικοποίησης, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός!  

Σε ό,τι αφορά όλα όσα κατατέθηκαν στην Γενική Συνέλευση, δυστυχώς από την πλευρά της Κυβέρνησης και δια του εκπροσώπου της του παριστάμενου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση, αλλά αόριστες υποσχέσεις ότι θα είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση των αιτημάτων μας αλλά και να στηρίξουμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27.10.21

Με παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση οι παροχές σε είδος όπως τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα χορηγούνταν μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα. Με το νόμο 4735/2020 άρθρο 60, αν αυτές οι παροχές δεν χορηγηθούν στις ημερομηνίες που προβλέπεται τότε χορηγούνται σε χρήμα. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η εφετειακή απόφαση 160/2021 που δικαιώνει εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Λάρισας καταβάλλοντας σε χρήμα τα είδη ένδυσης και ατομικής προστασίας των δύο προηγούμενων χρόνων που δεν τους είχαν χορηγηθεί.

Η πρόθεση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης να κλείσει την ΔΕΥΑ έπεσε στο κενό. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια συναδέλφων της ΔΕΥΑΑΜ και της Ομοσπονδίας η εισήγηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Καταλυτική ήταν η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Η γνωμοδότηση αναδείκνυε τις αδυναμίες του δήμου στη διαχείριση του νερού σε σύγκριση με τη λειτουργία ΔΕΥΑ. Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ θα είναι απέναντι σε οποιοδήποτε δήμαρχο έχει αντίστοιχη πρόθεση. Κι αυτό γιατί η λύση μιας ΔΕΥΑ εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και όχι τα συμφέροντα των δημοτών και των εργαζομένων.

Με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στα Ν.Π.Ι.Δ. των ΟΤΑ και του δημοσίου, απαγορεύεται η διαπραγμάτευση οικονομικών θεμάτων παρά μόνο θεσμικών μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πρότεινε στην ΕΔΕΥΑ θεσμικά αιτήματα όπως τη χορήγηση καθημερινού τροφείου στους εργαζόμενους καθώς και πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόταση της Ομοσπονδίας θα συζητηθεί στη διαπραγμάτευση για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του έτους 2022. Ήδη έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ με οικονομικές παροχές στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει δικαστικά την παραμονή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για θεσμικά αιτήματα για εργαζόμενους που παραμένουν στο ενιαίο μισθολόγιο. Τον συντονισμό για τις διεκδικήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον έχει η Ομοσπονδία όπου και μπορούν να απευθυνθούν τα σωματεία που ενδιαφέρονται για κατά τόπους επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ομοσπονδία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την αντεργατική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, που παρά την προσπάθεια αρκετών μηνών, δε δέχεται να μας συναντήσει. Στις αρμοδιότητες του κ. Πέτσα είναι και οι ΔΕΥΑ. Υπάρχουν προβλήματα και αιτήματα που λύνονται μόνο με νομοθετική ρύθμιση αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενώ έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τα συνδικαλιστικά όργανα των δημάρχων, δεν έχει χρόνο να συναντηθεί με τους εργαζόμενους. Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ έχει συναντηθεί με όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών από την ίδρυση της το 1988 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον κ. Πέτσα και τον Υπουργό Εσωτερικών την περίοδο 2009 έως 2011 κ. Ραγκούση. 

  Υπάρχουν πολλά ερωτήματα συναδέλφων για τις άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ. Υπάρχει σύγχυση με τις άδειες που προβλέπονται στον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ δικαιούνται τις άδειες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, τις άδειες που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καθώς και τις άδειες που προβλέπονται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας της κάθε ΔΕΥΑ. Για οποιοδήποτε ερώτημα απευθυνθείτε στην ομοσπονδία είτε με mail είτε τηλεφωνικά

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 2 από 454