Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκτύπωση E-mail
05.07.10

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΕΔΕΥΑ αναφορικά με την υλοποίηση του νόμου 3833/2010 για το προσωπικό των ΔΕΥΑ, το γενικό λογιστήριο του κράτους χωρίς να γνωρίζει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, χωρίς να γνωρίζει την αιτιολογική έκθεση για τα επιδόματα που εντάχθηκαν στη σύμβαση, παίρνει θέση η οποία είναι διαφορετική από τη θέση των δύο πλευρών που υπογράφουν τη σύμβαση (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και ΕΔΕΥΑ).

Σύμφωνα με το νόμο 1876/90 τις συλλογικές συμβάσεις τις ερμηνεύουν αυτοί που τις υπογράφουν.

Στην πρώτη του απάντηση το γενικό λογιστήριο του κράτους αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 3833/2010 και εξαιρούνται από τις παρακρατήσεις τα επιδόματα: γάμου, παιδιών, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, ευδόκιμου υπηρεσίας και μεταπτυχιακό.

Μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας επανήλθε το γενικό λογιστήριο του κράτους με ορθή επανάληψη που προσθέτει στα εξαιρέσιμα επιδόματα και το ανθυγιεινό

Μετά από αυτή την επιστολή το προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και τους κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και της ΕΔΕΥΑ όπως αυτές διατυπώνονται στις γνωμοδοτήσεις των κ.κ. Μητρόπουλο και Ζυγούρη.

Υπήρξε έντονος προβληματισμός και η υπόσχεση των υπηρεσιακών παραγόντων ότι θα επανεξετάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους με νέα επιστολή που θα αποσταλεί σύντομα.

Η ομοσπονδία και τα σωματεία επιμένουν στις θέσεις τους. Σε περίπτωση υπαγωγής στο νόμο 3833/10 (τα δικαστήρια θα αποφανθούν σχετικά) θα εξαιρεθούν από τις περικοπές οι αποδοχές και τα επιδόματα που η γνωμοδότηση του κ. Μητρόπουλου αναφέρει.

Σε αντίθετη περίπτωση και για αυτό το θέμα θα γίνουν προσφυγές στα δικαστήρια.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 29-6-2010 και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν η αντίθεση μας στις απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΥΑ Μεγάρων, η αντίθεση μας στις περικοπές μισθών και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε επιτυχία. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους των απολυμένων της ΔΕΥΑ Μεγάρων παρέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης και την πρόταση για νομοθετική παρέμβαση και τακτοποίηση  των απολυόμενων σε ανθρώπους του Υφυπουργού κ. Ντόλιου απόντος του ιδίου. Αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί λύση για τους 9 απολυόμενους. 

Στάλθηκε πρόσφατα στα σωματεία επιστολή της παράταξης Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο που «καταγγέλλει» την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για διάφορα θέματα.

Βέβαια η επιστολή είναι ανάξια σχολιασμού γι αυτό δεν πρόκειται να απαντήσει η πλειοψηφία της ομοσπονδίας. Υπενθυμίζουμε τους συναδέλφους ότι με την προσφιλή μέθοδο των καταγγελιών δεν θα καταφέρουν το αποτέλεσμα που επιδιώκουν. Το μικρό ποσοστό που πήραν στις πρόσφατες εκλογές αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν τους εμπιστεύονται, δεν τους πιστεύουν. Η καταξίωση δεν επιτυγχάνεται με ανακρίβειες, ψέματα και λάσπη. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο κομματικός συνδικαλισμός δεν βρίσκει πλέον οπαδούς. Η προσπάθεια τους να ελέγξουν την ομοσπονδία με μοναδικό σκοπό να περάσουν την γραμμή του κόμματος που ανήκουν, δεν πρόκειται να περάσει. 

Όπως γνωρίζετε ήδη κατατέθηκαν από σωματεία αγωγές στα δικαστήρια εναντίον των περικοπών των μισθών. Συνολικά 6 σωματεία εκδήλωσαν την πρόθεση τους για προσφυγή.

Επειδή την όποια θετική δικαστική απόφαση θα εκμεταλλευτούν όλα τα σωματεία, η Ομοσπονδία προτίθεται να ενισχύσει τον δικαστικό αγώνα των σωματείων με δικηγόρο από το δικηγορικό γραφείο του κ. Μητρόπουλου. Η προσπάθεια αυτή θα στοιχίσει ένα σεβαστό ποσό που η Ομοσπονδία δεν έχει. Ακόμη χρωστάει η οργάνωσή μας την γνωμοδότηση που σας έχει αποσταλεί. Λίγα σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για έκτακτη εισφορά 2 ευρώ το κάθε μέλος. Παρακαλούμε να εξοφλήσετε το ποσό για να υπάρχει οικονομική δυνατότητα ενίσχυσης των δικαστικών αγώνων που θα ακολουθήσουν.

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >