Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ Εκτύπωση E-mail
25.02.10

Τα μηνύματα που δέχεται το προεδρείο της ομοσπονδίας την τελευταία περίοδο για την πορεία των ΔΕΥΑ είναι πάρα πολύ ανησυχητικά.

Όπως γνωρίζετε με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων της Ιεράπετρας, Μεγάρων, Αλυκών Ζακύνθου και Σερίφου κλείνουν οι αντίστοιχες ΔΕΥΑ.

Η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η κακή οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν τα Διοικητικά Συμβούλια, η κακή διαχείριση, τα δάνεια που έχουν συνάψει, η λειτουργία με τη λογική επανεκλογής και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης συσσώρευσαν πολλά οικονομικά προβλήματα που πλέον δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και η σφιχτή εισοδηματική πολιτική είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνουν περισσότερο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ.

Η μείωση της κατανάλωσης νερού των τελευταίων διμήνων και η μείωση των συνδέσεων νέων οικοδομών στα δίκτυα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση εσόδων 15% περίπου. Η κρατική επιχορήγηση για τις ΔΕΥΑ το 2010 θα είναι μειωμένη 30%.

Το μέλλον των ΔΕΥΑ και το μέλλον της εργασίας μας κινδυνεύει.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον Υπουργό  Εσωτερικών κ. Ραγκούση χωρίς ανταπόκριση.

Κλείστηκε τελικά συνάντηση στις 26-02-2010 και ώρα 13:00 με τον υφυπουργό κ. Ντόλιο, που έχει την αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφάσισε να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας στις 26-02-2010 και ώρες από 11:30 έως 14:30 σε όλες τις ΔΕΥΑ.

Την ίδια μέρα και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27) με συμμετοχή όλων των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων.

Μετά την συνάντηση με τον Υφυπουργό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο γραφείο του Υπουργού (Βασ. Σοφίας 15), όπου θα καταθέσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ καθώς και τις προτάσεις του κλάδου μας.

Ταυτόχρονα τα σωματεία θα προωθήσουν τα κλαδικά μας αιτήματα, απαιτώντας από τους τοπικούς Βουλευτές παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.  

Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων θα ενισχύσουν το νέο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι ΔΕΥΑ στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση, θα ενισχύσουν οικονομικά τις ΔΕΥΑ και θα κατοχυρώσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. 

Διεκδικούμε:

Ανάκληση της απόφασης κλεισίματος των ΔΕΥΑ Ιεράπετρας και  Μεγάρων.

Η χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την κατασκευή των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών να γίνεται μόνο μέσω ΔΕΥΑ και χωρίς ίδια οικονομική συμμετοχή.

Για το κλείσιμο ΔΕΥΑ να απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των ¾ του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι απλή πλειοψηφία που ισχύει σήμερα.

Σε περίπτωση κλεισίματος των ΔΕΥΑ το προσωπικό να μεταφέρεται εκτός από τον οικείο δήμο και σε υπηρεσίες της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης.

Εφαρμογή του νόμου 2065/92 που αναφέρει ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στις ΔΕΥΑ αυξάνεται 10% κάθε χρόνο.

Μείωση τιμολογίου της ΔΕΗ για τους βιολογικούς και αντλιοστάσια.

Αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου 1069/80 που υποχρεώνει τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα της επιχείρησης.

Κίνητρα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες καθώς και διαχείριση φυσικού αερίου.

Μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >