Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο
Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-2-2010 Εκτύπωση E-mail
10.02.10

Η προσπάθεια που έγινε από την Ομοσπονδία και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ιεράπετρας δεν είχε αποτέλεσμα διότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης υπέγραψε τελικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας για το κλείσιμο της ΔΕΥΑΙ.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το Γενικό Γραμματέα γι αυτή την απόφαση διότι συντάχθηκε πλήρως με τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας ικανοποιώντας μία παράτυπη απόφαση που σκοπό είχε την εκδίκηση των εργαζομένων.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από πολλές κατευθύνσεις δε στάθηκαν εμπόδιο στην ειλημμένη εκ’ των προτέρων θέληση του για αποδοχή της απόφασης.

Μ’ αυτή του την ενέργεια εκθέτει τον εαυτό του αλλά και αυτούς που τον τοποθέτησαν σ’ αυτή τη θέση γιατί συνέργησε σε μία καταδικαστέα πράξη.

Η Ομοσπονδία θα τον καταγγείλει σε όλα τα επίπεδα και θα ζητήσει ακύρωση της απόφασης και σε πολιτικό επίπεδο.

 

Τα μηνύματα που δέχεται το προεδρείο της ομοσπονδίας την τελευταία περίοδο για την πορεία των ΔΕΥΑ είναι πάρα πολύ ανησυχητικά.

Η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η κακή οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν τα Διοικητικά Συμβούλια, η κακή διαχείριση, τα δάνεια που έχουν συνάψει, η λειτουργία με τη λογική επανεκλογής και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης συσσώρευσαν πολλά οικονομικά προβλήματα που πλέον δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και η σφιχτή εισοδηματική πολιτική είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνουν περισσότερο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ.

Η μείωση της κατανάλωσης νερού των τελευταίων διμήνων και η μείωση των συνδέσεων νέων οικοδομών στα δίκτυα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση εσόδων 15% περίπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί για το μέλλον των ΔΕΥΑ  αποφάσισε:

Να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 24-2-2010 θέτοντας πρώτα τα αιτήματα για την βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ.

Κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη  συμμετοχή όλων των Δ.Σ. των σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του  Υπουργείου Εσωτερικών την ημέρα συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ζητήθηκε ήδη συνάντηση. Εφόσον οριστικοποιηθεί θα ενημερωθούν τα σωματεία για την κινητοποίηση.

Στόχος όλων των δράσεων και κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο θα είναι η θεσμοθέτηση κινήτρων για να ενισχυθεί ο ρόλος και η θέση των ΔΕΥΑ στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Διεκδικούμε τα παρακάτω :

1. Ανάκληση της απόφασης κλεισίματος των ΔΕΥΑ Ιεράπετρας και Μεγάρων.

2. Η χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την   

κατασκευή των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών να γίνεται μόνο μέσω ΔΕΥΑ και χωρίς ίδια οικονομική συμμετοχή.

3. Για το κλείσιμο ΔΕΥΑ να απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των ¾ του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι απλή πλειοψηφία που ισχύει σήμερα.

4. Σε περίπτωση κλεισίματος των ΔΕΥΑ το προσωπικό να μεταφέρεται εκτός από τον οικείο δήμο και σε υπηρεσίες της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης.

5. Εφαρμογή του νόμου 2065/92 που αναφέρει ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στις ΔΕΥΑ αυξάνει 10% κάθε χρόνο.

6. Μείωση τιμολογίου της ΔΕΗ.

7. Αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου 1069/80 που υποχρεώνει τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα της επιχείρησης.

8. Κίνητρα για παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες καθώς και διαχείριση φυσικού αερίου.

9. Μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ (οι δήμοι που εκδίδουν τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης δεν υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ).

Η ομοσπονδία θα διεκδικήσει με πολύ μεγαλύτερη ένταση την επόμενη περίοδο την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων θα ενισχύσουν το νέο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι ΔΕΥΑ στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση. 

 
< Προηγ.   Επόμ. >