Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Εκτύπωση E-mail
05.05.21
 

Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

 

  Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να την καταργήσει. 

 Να απαντήσουμε αγωνιστικά στις εξαγγελίες της για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, για τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την σύνδεση του μισθού με την «απόδοση» στο δημόσιο, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, για το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 

 Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τινάζοντας απ’ τη μια στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και από την άλλη στηρίζοντας τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού. 

 Είναι μέτρα με το βλέμμα στο «μέλλον», για να μπορούν να τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σήμερα, τα παιδιά μας αύριο, σαν σύγχρονους σκλάβους.

 Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται "μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος", αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η "ελεύθερη βούληση" του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

 Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε την δική μας απάντηση στην κυβέρνηση για την εγκληματική της διαχείριση.

 Να απαιτήσουμε αγωνιστικά να σταματήσει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο, με ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μετατρέπει την «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας σε ακριβοπληρωμένη αγορά υπηρεσιών, και τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου όπου χιλιάδες χειρουργεία, κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες ακυρώνονται αυξάνοντας έτσι τους θανάτους σε ομάδες του πληθυσμού που εκδηλώνουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

 Μπροστά μας έχουμε και νέες αντιδραστικές ανατροπές στον χώρο της τοπικής διοίκησης και στις ΔΕΥΑ όπως έχουν ήδη προαναγγελθεί από την Κυβέρνηση, με συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, τις αλλαγές στο νομικό τους πλαίσιο, εξαγγελίες που σηματοδοτούν εξελίξεις για παραπέρα ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και του νερού. Ιδιωτικοποίηση που ήδη υλοποιείται και επιταχύνεται σήμερα σε όλες τις ΔΕΥΑ με πολλά εργαλεία, μέσω του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην τοπική διοίκηση,  με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και εκχώρηση αρμοδιοτήτων, την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες εργολάβους, τους αναπτυξιακούς  οργανισμούς κλπ)

 Το ΕΑΜ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΕΥΑ αναλύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα των νέων μέτρων που έχουμε μπροστά μας, αναδεικνύοντας ότι είναι ώρα ευθύνης από όλους μας, κατέθεσε την πρόταση για κήρυξη 24ωρης Απεργίας σε όλο το κλάδο, την Πέμπτη 6 Μάη, ώστε να τιμηθεί όπως της αξίζει η Εργατική Πρωτομαγιά και να δώσουμε ταυτόχρονα την πρώτη αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση για το νέο χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, συντασσόμενοι με τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία καθώς και την ΑΔΕΔΥ που έχουν ήδη πάρει απόφαση γι αυτή τη μέρα. 

 Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΠΟΕ με τα γνωστά, παλιά και ξοφλημένα επιχειρήματα του τύπου: ότι συντασσόμαστε με την ΓΣΕΕ στη βάση παλιάς απόφασης συνεδρίου, ότι οι Απεργίες δεν αποδίδουν και πρέπει να γίνονται με μέτρο γιατί οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, ότι να δούμε πρώτα το νομοσχέδιο γιατί έχει και θετικά, ενώ ταυτίστηκαν και με επιχειρήματα που διακινούν στελέχη της κυβέρνησης που φορτώνουν στη λαϊκή διαμαρτυρία την έξαρση της πανδημίας, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνονται πορείες και κινητοποιήσεις! 

 Ταυτόχρονα οι γνωστοί «λαγοί» της πλειοψηφίας και «μόνιμοι συκοφάντες» του ταξικού κινήματος και της παράταξής μας, εκτοξεύοντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον της πρότασής μας, έφθασαν σε σημείο να εγκαλούν το ίδιο το προεδρείο που έφερε το θέμα της πρωτομαγιάτικής απεργίας για συζήτηση στο Δ.Σ. μετά από αίτημά μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «να μην το συζητήσουμε, όποιος θέλει ας απεργήσει όποτε θέλει, ας ασχοληθούμε με κανένα σοβαρό θέμα!!».. 

 Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα παραπάνω από την πλειοψηφία της ΠΟΕ η οποία έχει δώσει διαχρονικά «διαπιστευτήρια» στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τώρα βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο συντάσσεται στην προσπάθεια κυβέρνησης και ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

 Γι αυτό και καλούμε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν καλύπτονται από απόφαση δευτεροβάθμιας οργάνωσης, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και συμμετοχή τους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, στον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη.

Με την μαζική απεργιακή μας απάντηση, να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας διεκδίκηση για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των ΔΕΥΑ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις υπηρεσιών σε εργολάβους.
  •  Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου. Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
  •  Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.
  •  Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας.
  •  Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

 

 ΤΙΜΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ!

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >