Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Εκτύπωση E-mail
19.09.19
 

Συναδέλφισσα – συνάδελφε 

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους απεργοκτόνους νόμους που έφερε το 2018, προχωράει σε νέα μεγαλύτερη επίθεση. 

Ο "αναπτυξιακός" νόμος που έφερε η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους "επενδυτές", με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.  

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.
  • Την ενίσχυση ξανά των  ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγη στον ΟΜΕΔ
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης
  • Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο  Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

 Συνάδελφοι,

 Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιδιώκουν να χτυπήσουν τη συλλογική δράση και τις μαζικές διαδικασίες. Χτυπούν τις Γενικές Συνελεύσεις, τη κορυφαία διαδικασία των σωματείων γιατί τους ενοχλεί  ότι οι εργαζόμενοι μαζεύονται, συζητούν και αποφασίζουν με βάση τα καταστατικά τους.   

Στόχος του «ηλεκτρονικού μητρώου» δεν είναι ούτε «ο εκδημοκρατισμός» ούτε η «προστασία» των εργαζομένων. Πραγματικός στόχος είναι το «φακέλωμα» και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών, ζωντανών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... «γνωριμία» με τα σωματεία. Άλλωστε, όταν πρόκειται για σωματεία - φαντομάδες που στήνουν κατά βούληση μαζί με την εργοδοσία οι εργατοπατέρες, οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να δείχνουν τέτοια δημοκρατική ευαισθησία... 

Λένε ψέματα ότι όλα αυτά γίνονται για να υπάρχει στα σωματεία περισσότερη "δημοκρατία". Αυτοί που σήμερα κόπτονται είναι αυτοί που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές το 90%των απεργιών στις αίθουσες των δικαστηρίων. 

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την επίθεση της απέναντι στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα (άνοιγμα ασφαλιστικού, ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά υπηρεσίες κ.λ.π.) και με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης. Ειδικά στις ΔΕΥΑ το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε τεράστια ζητήματα τόσο με τα εργασιακά όσο και με την λειτουργία των επιχειρήσεων και την προωθούμενη Ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία αλλά και οργάνωσης για την επιτυχία της. 

 

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας να συνεδριάσει άμεσα για την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 24 Σεπτέμβρη στον κλάδο ημέρα για την οποία ήδη έχουν ανακοινώσει Απεργίας δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα καθώς και η ΑΔΕΔΥ στον Δημόσιο τομέα. Παράλληλα να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή να αλλάξει την ημερομηνία της Απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει πιο νωρίς για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΊΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΤΟΥ ΣΠΤΕΜΒΡΗ

 
 
< Προηγ.   Επόμ. >