Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EAM Εκτύπωση E-mail
09.11.16

Με αφορμή τις περιφερειακές συσκέψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες πόλεις, το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Είναι ευκαιρία μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνει ουσιαστική δουλειά, να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ και γενικότερα, να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες τους, να βγουν σωστά συμπεράσματα, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα μπροστά και στις νέες εξελίξεις και ανατροπές που είναι μπροστά μας σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση .

Είναι ώρα που κάθε εργαζόμενος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις που έχει, μπορεί να σκεφτεί και να προβληματιστεί, να αξιοποιήσει την πλούσια πείρα που αναμφισβήτητα έχει αποκτήσει από τις αρνητικές εξελίξεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και έχουν οδηγήσει σε χειροτέρευση την ζωή του γενικότερα, να αναλογιστεί ότι υπάρχει και συνέχεια με τις νέες ανατροπές που έρχονται στα εργασιακά, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας και την συνδικαλιστική δράση. Εξελίξεις οι οποίες πρέπει να μας βάλουν όλους μπροστά σε νέες ευθύνες και καθήκοντα.

Να γίνει ένα μεγάλο βήμα για την προσπάθεια που κάνουμε ως Ε.Α.Μ. για την ανασύνταξη και οργάνωση του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στον αποπροσανατολισμό, τον εφησυχασμό και την μοιρολατρία που καλλιεργούν συστηματικά οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού όπως είναι και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΕΥΑ.

Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει. Οργάνωση στα σωματεία, μαζικές διαδικασίες και σωστός προσανατολισμός με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για επανάπαυση και νέες αυταπάτες, για ψεύτικες προσδοκίες και λύσεις από τα πάνω χωρίς οργάνωση, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων . Όσο δεν μιλάμε και μένουμε απαθείς η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δημοτικών αρχών και της εργοδοσίας γενικότερα, θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

Η τραγική κατάσταση και τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουμε στους τόπους δουλειάς και συνεχώς διογκώνονται, οι αιτίες που τα δημιουργούν, πρέπει να μπουν για συζήτηση στις περιφερειακές συσκέψεις, σε κάθε σωματείο, στις γενικές συνελεύσεις. Να συζητήσουμε για:

  • Την Ιδιωτικοποίηση με κάθε μορφή, που μπαίνει καθημερινά από την πίσω πόρτα, με τους εργολάβους να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες των ΔΕΥΑ και επιτυγχάνεται είτε με την σκόπιμη, συνεχή και εντεινόμενη απαξίωση των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων και Δημάρχων οι οποίοι εφαρμόζουν την πολιτική αυτή, είτε με την τεράστια έλλειψη απαραίτητου μόνιμου προσωπικού που οδηγεί με τη σειρά της και σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους λάστιχο, που σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
  •  Την επέκταση των άθλιων ελαστικών σχέσεων εργασίας με ποικιλία μορφών (5μηνα προγράμματα ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι σε εργολάβους, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.)
  • Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Την δραματική μείωση του εισοδήματός μας με τις συνεχείς μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων, ΚΣΣΕ κ.α.
  • Τις εξελίξεις με την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο που σηματοδοτούν την απόλυτη εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού.

Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά η συζήτηση να «ξοδευτεί» στις ατέλειωτες επισκέψεις του προεδρείου σε υπουργεία και βουλευτές, που στα λόγια είναι μαζί μας και στη πράξη καθημερινά μας απαξιώνουν. Να μην «αναλωθεί» στους λεγόμενους «δικαστικούς αγώνες» και την βιομηχανία δικαστικών αγωγών που τελειωμό δεν έχουν. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα κάθε σωματείου να επιλέγει τις μορφές αγώνα και να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων αλλά διαφωνούμε πλήρως με την γραμμή της πλειοψηφίας να βάζει στην προμετωπίδα της δράσης της τις επισκέψεις στους υπουργούς και τις δικαστικές αγωγές, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, ότι χωρίς μαζικότητα και αγώνες μπορεί να ανατραπεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Αφήνει με αυτό το τρόπο ουσιαστικά εντελώς απροετοίμαστο τον κλάδο μπροστά στα χειρότερα που έρχονται.

Όπως επίσης διαφωνούμε με την τακτική να κρύβει υπαρκτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο όπως είναι η πλήρης υπαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο, για να μην γίνουν υποτίθεται γνωστά σε Δημάρχους και Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ακόμα και σεμινάρια γίνονται παντού για την εφαρμογή τους αλλά και Δήμαρχοι και Διοικητικά Συμβούλια υπάρχουν που πατώντας σε αυτές τις εξελίξεις, στρέφονται επιθετικά ολοένα και περισσότερο εναντίων των εργαζομένων και των αποδοχών τους, επίθεση που όπως εκτιμάμε θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Τα προβλήματά μας, αυτά που καθημερινά βιώνουμε στην εργασία μας, η δραματική μείωση του εισοδήματός μας και η χειροτέρευση της ζωής των οικογενειών μας, πλήττουν ταυτόχρονα την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, είναι εργαλείο για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την κατάργηση βασικών εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού. Η απαξίωση των υπηρεσιών μας γίνεται με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους γιατί το νερό, όπως και άλλα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την ζωή μας, αποτελεί ταυτόχρονα επενδυτικό προϊόν για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανατροπή αυτής της κατάστασης απαιτεί σύγκρουση με τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στη σημερινή άθλια πραγματικότητα, απαιτεί συσπείρωση των εργαζομένων και δημιουργία συμμαχιών με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήγονται από αυτή τη πολιτική, προϋποθέτει την προετοιμασία καλά οργανωμένων αγώνων με πλαίσιο τέτοιο που συσπειρώνει την πλειοψηφία του λαού.

Με αυτή τη προοπτική να συζητήσουμε μέσα στις γενικές συνελεύσεις, μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε κάθε ΔΕΥΑ σε κάθε χώρο εργασίας, την μάχη της Πανελλαδικής Απεργίας στις 8 Δεκέμβρη η οποία χρειάζεται να πάρει χαρακτηριστικά ολομέτωπης αναμέτρησης με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική τους. Να δουλέψουμε από τώρα για την επιτυχία της, βάζοντας πλαίσιο διεκδίκησης τέτοιο που να ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, όλα αυτά που δικαιούμαστε με βάση την εποχή μας τον 21ο αιώνα και ενάντια σε αυτούς που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και σε όρους επιβίωσης των αρχών του προηγούμενου αιώνα για να ικανοποιήσουν τα κέρδη τους. Πλαίσιο που υπερασπίζεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό, που είναι ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Ταυτόχρονα να συζητήσουμε το κάλεσμα που απευθύνεται σε όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους για την 4η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Νοέμβρη 2016 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Ν. Φάληρο. Μία ανοιχτή, δημοκρατική, ζωντανή διαδικασία όπου τον λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι αντιπρόσωποι, που θα βρεθούν στο στάδιο με απόφαση του σωματείου τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Θα εκπροσωπήσουν και θα μεταφέρουν τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τον προβληματισμό και τις αποφάσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία και τους χώρους δουλειάς, στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, στη βάση.

Γιατί μπορούμε να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Ε.Α.Μ. - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

 
< Προηγ.   Επόμ. >