Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΜ Εκτύπωση E-mail
12.11.14
 

Οι εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στην Τοπική Διοίκηση, στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η πολιτική που σπέρνει φτώχεια και εξαθλίωση στη πλειοψηφία του λαού και ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, όσο οι εργαζόμενοι δεν συσπειρώνονται σε γραμμή σύγκρουσης με αυτή τη πολιτική , σε γραμμή διεκδίκησης των δικών τους αναγκών.

Με σκοπό την επίτευξη του στόχου για απολύσεις, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον λεγόμενο επανέλεγχο όλων των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων στο Δημόσιο, στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ θα πετάξει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί πλαστών δικαιολογητικών για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την παραπλάνηση των εργαζομένων και του λαού, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν όλοι όσοι εξαπάτησαν το Δημόσιο.

Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ, που δούλευαν στους Δήμους με «εντολή Δημάρχου» ή με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Δ.Σ. ΔΕΥΑ, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να είναι υπόλογοι για την κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να διώκονται και να απολύονται. Ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων των ΙΔΑΧ δεν έχει καμιά σχέση με τα πλαστά πτυχία κλπ. Θέλουν να χτυπήσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, να γεμίσουν τη δεξαμενή των απολύσεων, "να μικρύνουν" το κράτος, να απαξιώσουν και να διαλύσουν δημόσιες υπηρεσίες, για να προωθήσουν πιο εύκολα τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων, που εποφθαλμιούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η πλειοψηφία των  Δημάρχων αλλά και των Διοικήσεων των ΔΕΥΑ, δηλώνουν «ένθερμοι υποστηρικτές» και «υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας», γιατί θέλουν να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να ανοίξουν την παραπέρα διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων σε  τομείς – φιλέτα των Δήμων. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο το νομικό οπλοστάσιο που τους έχει προσφέρει η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά την αντιλαϊκή πολιτική. Έχουν αποδεχθεί από παλιά και εφαρμόζουν κατά γράμμα τον Καλλικράτη στον οποίο προδιαγράφονταν όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τ.Α.

Η απαξίωση υπηρεσιών στην Τοπική Διοίκηση με την απαγόρευση των προσλήψεων, η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, η σύμπραξη με ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α., οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στο νερό και τα απορρίμματα εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μεταφοράς του κόστους λειτουργίας στις πλάτες του λαού, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύουν σε βασικές ανάγκες του ανθρώπου, σε  βασικές υπηρεσίες της Τ. Α., όπως κάνουν και στην υγεία, την παιδεία κ.α.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σε καλούμε άλλη μια φορά να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Τ.Α. και τις ΔΕΥΑ με την έλλειψη μόνιμου απαραίτητου προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας και την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, έχει προετοιμαστεί από πολύ καιρό, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, μας βρήκε απροετοίμαστους.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι ήσαν και είναι στο τιμόνι των συνδικαλιστικών οργάνων όπως είναι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στην ΠΟΕ ΔΕΥΑ και ΠΟΕ ΟΤΑ. Έσπειραν και εξακολουθούν να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους μην αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, υπερασπίζοντας ή κατηγορώντας κάθε φορά το ένα ή το άλλο μίγμα διαχείρισης, αφήνοντας αλώβητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της που είναι η μήτρα των προβλημάτων. Το πλαίσιο διεκδίκησης και η ενότητα από τα πάνω που συχνά επικαλούνται, όχι μόνο δεν συσπειρώνουν τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση με βάση τα κοινά τους συμφέροντα αλλά αντίθετα δημιουργούν αντιθέσεις μεταξύ τους, συμβάλουν στην αναποτελεσματικότητα της πάλης τους, αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν, διευκολύνοντας ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης και την εφαρμογή της πολιτικής της.

Το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει από νωρίς προειδοποιήσει ότι:

  • η σχέση κόστους – οφέλους με την οποία οι δημοτικές αρχές, που πίνουν νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αξιολογούν τους οργανισμούς τους, οδηγεί τα ΝΠΙΔ σε ολικές ή μερικές ιδιωτικοποιήσεις (συντήρηση, λειτουργία βιολογικών, καταμέτρηση κλπ των ΔΕΥΑ)
  • η λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η λογική της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ, οδηγεί σε αύξηση της ανταποδοτικότητας, σε αύξηση της τιμής του νερού, σε μεγαλύτερη δηλαδή επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων 

Να μην χαθεί άλλος χρόνος, έχεις αποκτήσει πια τεράστια εμπειρία, μην αποδέχεσαι την μισή ζωή που σου επιβάλουν να κάνεις. Δεν την δικαιούσαι και δεν την αξίζεις. Βάλε ως στόχο την ικανοποίηση των δικών σου αναγκών, μην πέφτεις στην παγίδα να υιοθετείς την κυρίαρχη αντίληψη που σήμερα υιοθετεί και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, ότι πρέπει να περιορίζουμε τις απαιτήσεις μας στα μέτρα του εφικτού και της αντοχής της οικονομίας. Σήμερα γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι αμέτρητες θυσίες που έχεις κάνει όχι μόνο δεν κατάφεραν να περιορίσουν το Δημόσιο χρέος, να καταπολεμήσουν την φτώχεια και την ανεργία να βελτιώσουν στο ελάχιστο την ζωή, όπως σου είχαν τάξει, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη  επίθεση, θέριεψαν ακόμα περισσότερο την ανεργία και την φτώχεια.

Είναι σημαντικό σήμερα να κατανοήσεις ότι τη λύση στα προβλήματα δεν θα φέρει η προσμονή σωτήρων από τα πάνω. Μέσα στην λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., με την μπότα των καπιταλιστών στο σβέρκο μας, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε, όποιος κι αν είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής. Μόνο η συσπείρωσή μας στα σωματεία, η οργάνωση αγώνων με ταξικό προσανατολισμό, η ενότητα όλων των εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με βάση τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την δικιά μας αντεπίθεση.

Χρειάζεται οργάνωση παντού, στα Σωματεία, σε Λαϊκές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα.

Να διεκδικήσουμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση. Όχι στον λεγόμενο επανέλεγχο των ΙΔΑΧ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η μισθοδοσία των εργαζόμενων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπογραφή ΣΣΕ με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Φθηνό και υγιεινό νερό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα, γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο ή χαμηλοσυνταξιούχο να μην κόβεται το νερό.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του κεφαλαίου.

  • Καμιά Δ.Ε.Υ.Α. σε ιδιώτη. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ (ιδιωτικοποίηση, εκχώρηση μέσω ΣΔΙΤ, σύμπραξη με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ).  

Σε αυτό το πλαίσιο αγώνα και διεκδίκησης σε καλεί το Ε.Α.Μ.. Είναι θέσεις που εκφράζουν τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων των φτωχών αγροτών.  

Με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο την 1η του Νοέμβρη στο Σύνταγμα όπου χιλιάδες εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 27 του Νοέμβρη. Με το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και την μαζική συμμετοχή μας να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει.

Να σηκώσουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα, της μάχης, βέβαιοι ότι θα ξημερώσει η μέρα όπου οι εργάτες θα κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.

 

Ε.Α.Μ. Νοέμβριος 2014

 
 
< Προηγ.   Επόμ. >