Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Εκτύπωση E-mail
25.08.14

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ

     Τα τελευταία χρόνια μετά το 2009, έχει εξαπολυθεί επίθεση από το μεγάλο ντόπιο και ξένο Κεφάλαιο στους εργαζόμενους και στις εργασιακές τους σχέσεις. Προετοιμάζουν, με την συμβολή μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών, το έδαφος για ξεπούλημα των πάντων και κατάργηση όλων των κατακτήσεων. Με την ανοχή αν όχι και την συμβολή των πουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, τα έχουν καταφέρει θαυμάσια. Το ταξικό μας σωματείο πού κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, φυλάει Θερμοπύλες. Όμως δεν φθάνει να τα καταφέρει μόνο του. Παρέχουμε εξαρτημένη εργασία σε μια υπηρεσίες υψίστου κοινωνικού ενδιαφέροντος αφού έχει να κάνει με το κοινωνικό αγαθό πού λέγεται νερό.

    Δεν τρέφουμε αυταπάτες και δεν υποστηρίζουμε ότι σήμερα το νερό αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό  αγαθό από τις πολιτικές ηγεσίες του Κεφαλαίου. Το αποδεικνύουν οι τιμολογιακές πολιτικές και ο τρόπος διαχείρισης από τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές.

 Το Σωματείο μας ποτέ δεν συνδύαζε τον μισθό των εργαζομένων με την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, πού τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές, ήταν και ο Πρόεδρος του Σωματείου, ποτέ δεν ψήφισε τους προϋπολογισμούς και τις αυξήσεις στις τιμές του νερού.

Δεν απολογούμαστε  για το νομικό καθεστώς της διαχείρισης του νερού και των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την Αποχέτευση και το Βιολογικό . Έχουμε καταγγείλει τον 1069/80. Το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό για την επιβίωση και δεν επιτρέπεται να πωλείται.

 Η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί ανταποδοτικά και δεν επιχορηγείται από το Κράτος .

Όποιος εργάζεται και έχει χρήματα, έχει πρόσβαση στο νερό, όποιος αδυνατεί αποκλείεται. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός, που πολλοί διανοούμενοι ψευτοαριστεροί ονομάζουνε ξύλινη γλώσσα όταν τον αναφέρουμε.

 Το 1982 όταν ιδρύθηκε  η ΔΕΥΑΚ, την ξεκίνησαν με δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων , με ληστρικά για την εποχή επιτόκια, που τα πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι με 80%+95% επιβάρυνση στην αξία νερού, για έργα και για την λειτουργία της Αποχέτευσης –Βιολογικού.

Δεν έφθανε όλη αυτή η επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού, τους φόρτωσαν και με πολιτιστικό τέλος. Και δεν έφθανε μόνο αυτό φόρτωσαν τους λογαριασμούς με πάγιο και ΦΠΑ 23%.  Επίσης την ίδια στιγμή που η ΠΕΣΙΝΕ κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του Μεγάλου Κεφαλαίου, πλήρωναν δεκάρες την κιλοβατώρα στην ΔΕΗ, τις ΔΕΥΑ τις χρέωναν και χρεώνουν  μέχρι σήμερα με αστικό τιμολόγιο.

      Δεν έφθαναν όλα αυτά, εκμεταλλευόμενος ο Δήμαρχος Καλαμάτας την τροποποίηση του 1069/80, ζήτησε κι εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ επιπλέον χρήματα για ένα φεστιβάλ χορωδιών που θα γίνει του χρόνου και για τις ανασκαφές της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας συνολικής αξίας 70.000 ευρώ.  

    Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, που πολλοί άνεργοι και χρεοκοπημένοι δημότες αδυνατούν να πληρώσουν το νερό, ο Δήμος αντί να επιτρέψει στη ΔΕΥΑΚ να μειώσει τα τιμολόγιά της, δεδομένου μάλιστα ότι η Επιχείρηση τα τελευταία χρόνια καταγράφει μεγάλα  κέρδη, την καλεί να του δίνει μέρος των εσόδων της!

Τονίζεται ότι αυτά τα επιπλέον χρήματα που εγκρίθηκαν από τη ΔΕΥΑΚ δεν έχουν σχέση με το Πολιτιστικό Τέλος που εισπράττεται κανονικά πολλά χρόνια τώρα.
     Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη ΔΕΥΑΚ εστάλη ειδοποίηση από το Δήμο Καλαμάτας, που την ενημερώνει ότι έχει ένα χρέος απέναντί του ύψους 5.010.000 ευρώ, που αναλύεται σε  Κεφάλαιο  1.939.159,94 και 3.070.871,19 τόκους. Η ΔΕΥΑΚ ειδοποιείται να ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία διαγράφεται μέρος των προστίμων και προσαυξήσεων, διαφορετικά «ο Δήμος θα ακολουθήσει όλες τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. διαδικασίες είσπραξης δημοσίων εσόδων (αναγκαστική είσπραξη κ.λπ)»!
       Γι’ αυτή την υπόθεση είχαμε έντονη διαμαρτυρία στον Δήμο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ισόποση οφειλή προς την ΔΕΥΑΚ. Υποδείξαμε τρόπους συμψηφισμού της οφειλής, αλλά η Δημοτική αρχή αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και η μείζονα μειοψηφία η οποία είχε την πλειοψηφία όταν δημιουργούσε τις υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ.

     Ωστόσο η δημοτική αρχή με την εμμονή της για το δήθεν χρέος της ΔΕΥΑΚ, παρουσιάζει τη Δημοτική Επιχείρηση ως βαθιά χρεωμένη, εικόνα που εξυπηρετεί όσους σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις γεννούν προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΥΑΚ και ειδικότερα για την παροχή του κοινωνικού αγαθού που λέγεται νερό.

Αγαπητοί συνδημότες δεν υποστηρίζουμε το νομικό καθεστώς της  ΔΕΥΑΚ.

Η ΔΕΥΑΚ και οι υπηρεσίες της είναι ιδιωτικοποιημένες έτσι και αλλιώς. Το νερό και οι υπηρεσίες της προσφέρονται ανταποδοτικά με τέλη και φόρους. Την ΔΕΥΑΚ την έχουν χρυσοπληρώσει οι Καλαματιανοί.

      Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί την δωρεάν πρόσβαση στο απαραίτητο κοινωνικό αγαθό για την  ζωή, πού ακούει στο όνομα νερό.

      Εκτός από δική μας υπόθεση είναι υπόθεση όλων. Εχουμε χρέος στα παιδιά μας να κρατήσουμε ότι υπηρεσίες έχουν εναπομείνει στη  ΔΕΥΑΚ, πού δεν έχουν ξεπουληθεί, χωρίς όμως να υπερασπιζόμαστε και το υπάρχων καθεστώς.

 Ο Αγώνας μας πρέπει και επιβάλλετε να είναι επιθετικός και όχι αμυντικός.

ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,

ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

 ΚΑΙ  ΠΟΛΛΑ  ΑΛΛΑ…

 
< Προηγ.   Επόμ. >