Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Εκτύπωση E-mail
27.02.14
 

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της χώρας περνούν δύσκολες στιγμές με τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, εμφανίστηκε πάλι το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει ως παράταξη. 

Βέβαια αυτή τη φορά ξεπερνά τα όρια πανηγυρίζοντας στην ουσία για τις απολύσεις συμβασιούχων «δικαιώνοντας» δήθεν τις θέσεις τους.

Για άλλη μία φορά επενδύουν στο πρόβλημα, για μικροπολιτικούς και μικροπαραταξιακούς λόγους και όχι στη λύση του προβλήματος.

Με την πρότασή τους για μία ημέρα απεργία που έκαναν στην τελευταία σύσκεψη στην Αθήνα θα λυθούν όλα τα προβλήματα;

Έτσι θα σταματήσουμε τις απολύσεις συμβασιούχων, τις μειώσεις αποδοχών, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου!!!

Αυτοί είναι οι αγώνες που επικαλούνται, μία ημέρα απεργία!!!

Όσον αφορά τα ζητήματα που αναφέρουν, σκόπιμα παραπληροφορούν ενώ γνωρίζουν την αλήθεια.

Συγκεκριμένα: 

Τα συνδικάτα της Ευρώπης(που το ΠΑΜΕ σνομπάρει) αγωνίζονται να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Για το λόγο αυτό συγκέντρωσαν 2 εκατομμύρια υπογραφές και ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητήσει το θέμα με σκοπό την έκδοση οδηγίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών συμμετείχε και ο κλάδος μας εκτός από τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ.

Περιμένουμε τον δικό τους αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού που προς το παρόν δεν βλέπουμε. Αντίθετα με την πρόταση τους για μεταφορά του αντικειμένου στους δήμους και κλείσιμο των ΔΕΥΑ, είναι σίγουρο ότι τη διαχείριση του νερού θα την αναλάβουν οι εργολάβοι.

Η ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ, που οδεύει ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με το μνημόνιο, ανέλαβε τη διαχείριση του νερού σε 16 νησιά όπου το νερό ήταν στην αρμοδιότητα των δήμων γιατί δεν είχαν ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ κατοχυρώνουν πολύ περισσότερο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού και όχι οι δήμοι που προτείνουν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ.

Το δεύτερο θέμα που αναφέρει η ανακοίνωση τους και αφορά τους συμβασιούχους της ΔΕΥΑ Ρόδου είναι αρκετά σύνθετο. Ενώ γνωρίζουν τα πάντα για το θέμα εσκεμμένα δεν αναφέρουν.  Οι 57 συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Ιαλυσού και μεταφέρθηκαν με τις συγχωνεύσεις στη ΔΕΥΑ Ρόδου.

Είχαν προσληφθεί μετά το 2004 ως αορίστου χρόνου με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ιαλυσού. Στην πορεία και πριν τις συγχωνεύσεις προσέφυγαν στα δικαστήρια για να  κατοχυρώσουν τη θέση τους που δυστυχώς έχασαν και στο πρωτοδικείο και στο εφετείο.

Η αρνητική απόφαση του εφετείου εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Ταυτόχρονα μετά από καταγγελία, το ΑΣΕΠ  με έκθεση του καταλογίζει ευθύνες στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ρόδου που δεν τους απολύει. Την έκθεσή του την κοινοποίησε στον εισαγγελέα και στην Περιφέρεια.

Αν δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα. Με τον Καλλικράτη μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι των συγχωνευμένων ΔΕΥΑ που ήταν αορίστου χρόνου, ασχέτως με ποιον τρόπο έγιναν.

Το θέμα εδώ που έφθασε μπορεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση και αυτό προσπαθούν να πετύχουν. Αν οι συνάδελφοι ζητήσουν τη στήριξη μας και βέβαια θα την προσφέρουμε όπως κάναμε και με τους συναδέλφους συμβασιούχους της ΔΕΥΑ Κέρκυρας.

Για το θέμα της ΔΕΥΑ Χίου στην ανακοίνωση τους αφήνουν να εννοηθεί, εσκεμμένα βέβαια, ότι παραδόθηκε η επιχείρηση σε ιδιώτες. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική όπως μας πληροφόρησαν οι συνάδελφοι γιατί κι εμείς δεν το γνωρίζαμε.

Υπάρχουν περίπου 20 εργαζόμενοι με μπλοκάκια που εργάζονται αρκετά χρόνια στη ΔΕΥΑ Χίου χωρίς να είναι μέλη του σωματείου. Ο πρόεδρος της επιχείρησης δεν θέλει να ανανεώσει τις συμβάσεις τους γιατί φοβάται και επέλεξε να συνεργαστεί με εταιρεία που θα τους προσλάβει για να εργαστούν στην ΔΕΥΑΧ. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στο νησί και θα συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο με πιθανή ανατροπή της απόφασης.

Αυτονόητο είναι ότι είμαστε αντίθετοι και καταγγέλλουμε αυτές τις λύσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μη έχοντας να επιδείξουν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ την παραμικρή συμβολή στην προσπάθεια του κλάδου, αναλώνονται σε ανακοινώσεις «καταγγελίες» ελπίζοντας σε μικροκομματικά και μικροπαραταξιακά οφέλη.

Αν θέλουν να «καταγγείλουν» κάποιον αυτό είναι το κόμμα τους που προωθεί το κλείσιμο των ΔΕΥΑ και μεταφορά του αντικειμένου στους δήμους, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ γνωρίζουν ποιοι λαϊκίζουν και δημαγωγούν και ποιοι αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τα προβλήματα.    

 
 
< Προηγ.   Επόμ. >