Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΜ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Εκτύπωση E-mail
04.12.13

Ελάχιστος χρόνος μεσολάβησε από την διοργάνωση των περιφερειακών συσκέψεων 11,17,18 Οκτώβρη ώστε να ακυρωθούν οι προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Μητσοτάκη και μαζί οι πανηγυρισμοί της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπάγονται στην απογραφή για το μητρώο των μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, αφού δεν είναι φορείς του Δημοσίου.

            Την 1 Νοέμβρη σε επιστολή του, με αριθ. πρωτ. 4073 ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως 50 Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ήδη απογραφεί επισήμως στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, ότι δεν έχουν στείλει στοιχεία μόνο 20 Δ.Ε.Υ.Α. και ότι η νομοθεσία είναι σαφής και δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς.  Είναι γεγονός ότι η απογραφή αυτή καθ’ αυτή δε μπορεί να αποφευχθεί, άλλωστε μπορεί να επιβληθεί από την κεντρική διοίκηση είτε καταλογίζοντας ευθύνες στα κατά τόπους γραφεία προσωπικού είτε στον κάθε εργαζόμενο των Δ.Ε.Υ.Α., θέτοντας σε αργία όσους αποφύγουν την απογραφή, όπως έγινε στο Δημόσιο.

            Το ΕΑΜ επιμένει στην ουσία της απογραφής, που περιγράφει στην ίδια την επιστολή του ο Υπουργός, πως ένα μεγάλο μέρος των Δ.Ε.Υ.Α. έχουν συμπληρώσει ελλειπή και πολλές φορές λανθασμένα στοιχεία και πως από τα στοιχεία που ήδη έχουν επεξεργαστεί  προκύπτουν ελλείψεις προσωπικού σε κάποιες Δ.Ε.Υ.Α., πλεονάζον προσωπικό σε άλλες, ενώ σε επίπεδο εσόδων ζημιών τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για πολλές Δ.Ε.Υ.Α. (άραγε από υπουργική διαίσθηση γνωρίζει ότι είναι λανθασμένα τα στοιχεία κάποιων Δ.Ε.Υ.Α.;).

            Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για τις Δ.Ε.Υ.Α. είναι σε γνώση της Κεντρικής Διοίκησης η οποία αφού τα επεξεργάστηκε έχει καταλήξει σε διαπιστώσεις.

            Αλήθεια, πώς εκτιμάει η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) ότι θα εξελιχθούν στη συνέχεια τα πράγματα για τις Δ.Ε.Υ.Α., λαμβάνοντας υπό όψη τις παραπάνω κυβερνητικές διαπιστώσεις;

            Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη (1 Νοέμβρη) προς τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σε συνδυασμό με το ότι οι Δήμοι ζητούσαν οι Δ.Ε.Υ.Α. να στείλουν στοιχεία, μας έκανε να υποψιαστούμε εξελίξεις και σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας να ζητήσουμε την σύγκλιση διοικητικού συμβουλίου.  Ενώ στην αρχή μας διαβεβαίωσε ότι κατά 99% δεν μας πιάνει η απογραφή, στις 11 Νοέμβρη μας είπε πως στις 12 Νοέμβρη θα γίνει σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και ότι μπορούμε σαν ΕΑΜ να συμμετέχουμε.

            Η θέση του ΕΑΜ είναι πως σε ένα όργανο που δεν συμμετέχουμε με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν μπορούμε να παίρνουμε μέρος ως διακοσμητικά στοιχεία.  Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε ότι και στην προηγούμενη θητεία του Δ.Σ. μας ζητήθηκε επανειλημμένα να συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής, αν και εκτός οργάνου.  Αυτός ήταν ο λόγος ότι ο συνδυασμός του ΕΑΜ φέτος μετά τις εκλογές 11-12 Απρίλη, για την ανάδειξη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας δεν διεκδίκησε τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατά την συγκρότηση του Προεδρείου, όπως συνηθίζονταν μέχρι τώρα, αλλά του Αντιπροέδρου, κάτι που η πλειοψηφία και τώρα μας το αρνήθηκε.

            Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε επίσης πώς γίνεται η πλειοψηφία να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή μας στην εκτελεστική επιτροπή, χωρίς να είμαστε μέλη, με δική της ευθύνη και συγχρόνως να μην μας έχει ενημερώσει μετά την συνεδρίαση στις 12-11-2013 για το περιεχόμενο της συνεδρίασης, πράγμα που είναι υποχρεωμένη να κάνει στα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

            Η ανακοίνωση μας, πέρα από την ενημέρωση, επιδιώκει να οργανώσει και να προσανατολίσει τον κλάδο σε γραμμή σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, θέτοντας μερικά ερωτήματα στους εργαζόμενους:

            Θα επιτρέψουμε στην πλειοψηφία να συνεχίσει να σπέρνει αυταπάτες υιοθετώντας την λογική του μικρότερου κακού που μας έφερε ως εδώ, την λογική της εξαίρεσης τάχα του δικού μας κλάδου από την πρωτοφανή σε εξέλιξη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση;

            Θα επιτρέψουμε στην πλειοψηφία να απαντήσει πάλι στην ανακοίνωση του ΕΑΜ εξαντλώντας το αντί ΠΑΜΕ μένος της για κάτι βέβαια που μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να κάνει για τον Υπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Βουλευτές, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας, μας προβίβασε στα προφορικά για να μας κόψει στη συνέχεια στα γραπτά;

Θα επιτρέψουμε στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να σπέρνει εφησυχασμό πότε αναθέτοντας στην ταξική δικαιοσύνη και πότε στους δημάρχους - εργοδότες, την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, σ’ αυτούς δηλαδή που βάζουν πλάτη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων;

            Αυτό άλλωστε δεν καταμαρτυρά η προτελευταία ανακοίνωση της πλειοψηφίας στις              (7-11-2013) με τίτλο «Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ από το Συμβούλιο Επικρατείας»;  Ξεχνώντας επιλεκτικά ότι το 2001 η ΕΥΑΘ είχε 700 μόνιμους υπαλλήλους που συμπυκνώθηκαν στους 250, ενώ αυξήθηκαν οι ενοικιαζόμενοι απασχολήσιμοι με μισθό πείνας 500 €.  Η συντήρηση των δικτύων θυσιάστηκε στο βωμό της κερδοφορίας.  Τα 15 εκατ. προ φόρου κέρδη το 2008 έγιναν 20,5 εκατ. το 2011.  Όλα αυτά συμβαίνουν πριν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, που επιβάλλει την πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε.  Στην ΕΥΔΑΠ επίσης εκτός των αντίστοιχων παραπάνω προβλημάτων είχαμε και παραγγελία κατάσχεσης σπιτιού ανέργου μεταλλεργάτη για οφειλή 831 €.  

Θα επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να κάνει πράξη αυτό που περιγράφει στην τελευταία ανακοίνωσή της ότι δηλαδή επεξεργάζεται σχέδιο δράσης που οι απεργίες θα γίνουν αισθητές στους δημότες σε περίπτωση που γίνει ορατός ο κίνδυνος για τις Δ.Ε.Υ.Α.;

            Τι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών εχθρός ή σύμμαχός μας;

            Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφθούν ποιες πολιτικές μας έφεραν ως εδώ και σε τι μας ωφέλησαν οι κατά καιρούς προτροπές και συναντήσεις της πλειοψηφίας με Υπουργούς – Βουλευτές.

            Εάν η πλειοψηφία δεν υιοθετούσε την κυρίαρχη αντίληψη περί ανταποδοτικότητας του νερού, αλλά ως κοινωνικού αγαθού θα έδινε σήμερα τη δυνατότητα να επικαλούνται στην Κυβέρνηση για ελλειμματικές – ζημιογόνες Δ.Ε.Υ.Α.;

            Να σκεφθούν εάν στο κοντινό μέλλον θα υπάρχουν δύο τακτικές αντιμετώπισης των Δ.Ε.Υ.Α. από την κεντρική διοίκηση, μια για τις κερδοφόρες και μια για τις ζημιογόνες.  Αν τελικά η κερδοφορία των επιχειρήσεων των Δ.Ε.Υ.Α. είναι ανασταλτικός παράγοντας εκχώρησης σε ιδιώτες ή πόλος έλξης για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

            Να σκεφθούν ότι στην περίπτωση της Δ.Ε.Υ.Α. Μεγάρων στην πρόταση του ΕΑΜ για αγωνιστική απάντηση για τους απολυμένους η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν από τους 45 εργαζόμενους σώθηκαν οι 36.

            Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφθούν τέλος ποια είναι η αιτία των προβλημάτων μας και αν μπορούν να ξεπεραστούν με ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων μέσων παραγωγής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρα μας.

            Το ΕΑΜ διαχρονικά έχει θέσεις που εκφράζουν τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων των φτωχών αγροτών.

            Αυτή είναι η λαϊκή πλειοψηφία που αν οργανωθεί, μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων.

            Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τον κάθε εργαζόμενο του κλάδου να πρωταγωνιστήσει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις η εκεί που ο συσχετισμός είναι αρνητικός με επιτροπές αγώνα, για την οργάνωση και το συντονισμό του κλάδου με αγωνιστικό προσανατολισμό, ώστε να διεκδικήσουμε :

            Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, υπογραφή ΣΣΕ με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.  Καμιά απόλυση.  Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Η μισθοδοσία των εργαζόμενων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

            Φθηνό και υγιεινό νερό για το λαό.  Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα, γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Σε κανέναν άνεργο να μην κόβεται το νερό.

            Καμιά Δ.Ε.Υ.Α. σε ιδιώτη.  Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ (ιδιωτικοποίηση, εκχώρηση κ.λπ).  Οι υποδομές να εκτελούνται μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.  Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του κεφαλαίου.

Δ.Ε.Υ.Α. ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ε.Α.Μ. - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

 
< Προηγ.   Επόμ. >