Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΜ Εκτύπωση E-mail
22.07.13

Το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, που σκοτώθηκε ενώ εκτελούσε εργασίες στο   αντλιοστάσιο του πρώην Δήμου Θιναλίων.

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Κέρκυρας, ο ηλεκτρολόγος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κέρκυρας  (ΔΕΥΑΚ) σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να  συνδέσει το πεπαλαιωμένο αντλιοστάσιο του πρώην Δήμου Θιναλίων. Το αντλιοστάσιο δεν ήταν συνδεδεμένο με την ΔΕΗ. Ενώ η  αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ τελειώνει στον πίνακα του αντλιοστασίου, ο  εργαζόμενος    ανέβηκε με μια σκάλα στην κολόνα της ΔΕΗ για να κάνει την σύνδεση. Τέτοια εντολή  είχε; Δεν έχει διευκρινιστεί αν η πτώση από την κολόνα της ΔΕΗ προήλθε από   ηλεκτροπληξία ή από άλλη αιτία. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αναμένεται νεκροψία.

       Τα αίτια του δυστυχήματος και άλλων ατυχημάτων που συχνά συμβαίνουν είναι:

1. Η πλήρης διάλυση των υπηρεσιακών δομών ( δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας )

2. Η ασάφεια στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των εργαζομένων

3. Η έλλειψη προγραμματισμού και ελέγχου της Διεύθυνσης και Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ

4. Ενώ προβλέπεται Μηχανικός Ασφάλειας και Γιατρός  Εργασίας, υπάρχει παντελής    έλλειψη μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων αλλά και των τρίτων

5. Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας

6. Οι τραγικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή ασφάλειας

7. Η πολιτική του Δήμου που εφαρμόζοντας τον Καλλικράτη και τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ, συρρικνώνει τις υποδομές, την ίδια ώρα που σπαταλάει μεγάλα ποσά για τη διαφήμιση και την προβολή των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, και       αναγγέλλει μεγάλες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης.

       Η θλίψη και η αγανάκτηση των εργαζομένων για τον άδικο χαμό του ηλεκτρολόγου της ΔΕΥΑΚ, γίνεται απαίτηση για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών εργασίας που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.  Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων, που στην πραγματικότητα είναι   εργοδοτικά εγκλήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων   υγιεινής και ασφάλειας, με  καλύτερες συνθήκες εργασίας, με την ύπαρξη του αναγκαίου σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικού. Όμως στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα και στο όνομα των περικοπών στο δημόσιο, δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, εντατικοποιείται η δουλειά, αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να   εκτελούν ακόμα κα εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ο καπιταλισμός είναι εγκληματικός, αδιαφορεί για τις ζωές μας.

 
< Προηγ.   Επόμ. >