Επιλογές
Ιστορικό
Όργανα Διοίκησης
Μέλη
Συνέδρια
Κλαδική Σύμβαση
Καταστατικό
Νόμοι
Πρακτικά Υποδείγματα
Φωτογραφικό Αρχείο

----------------------
----------------------

Πληροφορίες

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Καπετάν Άγρα 1,

591 00 Βέροια

Tηλ: 2331020530,
Fax: 2331020180,
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Εκτύπωση E-mail
29.04.13

Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου ανέδειξε για ακόμη μια φορά το ενωτικό ψηφοδέλτιο κυρίαρχη δύναμη.

Σε μία τριετία που κυριάρχησαν οι μνημονιακές πολιτικές, που χάθηκαν ότι κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με αγώνες, το ενωτικό ψηφοδέλτιο διατήρησε στο ακέραιο τις δυνάμεις τους.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ εκτίμησαν την προσπάθεια που έγινε από την Ομοσπονδία στα τρία χρόνια του μνημονίου. Μια προσπάθεια με πολύ στενά μέχρι ανύπαρκτα περιθώρια κινήσεων.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο με ειλικρίνεια μίλησε στους συναδέλφους. Η  Ομοσπονδία είναι αδύνατον να σταματήσει από μόνη της το μνημόνιο, όταν δεν το κατάφερε όλη η ελληνική κοινωνία.  Κατάφερε όμως να περιορίσει τις μειώσεις των αποδοχών που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι και το πέτυχε στις μισές περίπου ΔΕΥΑ. Αυτό έγινε με προσπάθειες της  πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (η μειοψηφία το μόνο που έκανε ήταν καταγγελίες) από κοινού με τα σωματεία.

Ο λαϊκισμός και η υποκρισία καταψηφίστηκε στο συνέδριο, οι θέσεις του ΠΑΜΕ δεν πέρασαν, αντίθετα τρόμαξαν και όργισαν τους αντιπροσώπους.

Η θέση τους να κλείσουν οι ΔΕΥΑ και να μεταφερθεί το αντικείμενο στους δήμους είναι θέση που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Και είναι αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία διότι αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα είμαστε όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς κανέναν περιορισμό, δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα να ισχύσουν και πάλι οι συλλογικές συμβάσεις και θα ενταχθούμε στο καθεστώς της κινητικότητας – απόλυσης.

Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νερού διαφυλάσσετε μόνο μέσα από τις ΔΕΥΑ. Είναι γνωστό ότι η «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ», θυγατρική της υπό ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ, ανέλαβε τη διαχείριση του νερού 15 νησιών που δεν είχαν ΔΕΥΑ. Η ιδιωτικοποίηση του νερού κινδυνεύει πολύ περισσότερο αν κλείσουν οι ΔΕΥΑ και μεταφερθεί το αντικείμενο στους δήμους.

Δεν πέρασε η πρόταση του ΠΑΜΕ για ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων διότι αν υπήρχε αυτός ο φορέας θα είχε ήδη ιδιωτικοποιηθεί.

Δεν πέρασε η πρόταση τους για δωρεάν νερό στους δημότες γιατί με λαϊκισμούς δε χτίζονται συμμαχίες. Έχουν σκεφτεί τι θα γινόταν αν πράγματι το νερό ήταν δωρεάν. Θα χρειαζόταν η τριπλάσια ποσότητα νερού που δεν υπάρχει δυνατότητα να παρέχουν οι ΔΕΥΑ. Αλήθεια πως θα καλυπτόταν μισθολογικά οι εργαζόμενοι !!!

Οι θέσεις αυτές αποφασίστηκαν από την παράταξη του ΠΑΜΕ της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ή τους επιβλήθηκαν;  Αν και στο τελευταίο συνέδριο προσπάθησαν να στρογγυλέψουν  κάποιες από τις θέσεις τους δεν έγιναν όμως πειστικοί από τους εργαζόμενους.

 Όλες οι θέσεις που προωθούν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Παρ’ όλα αυτά προτιμούν να υποστηρίζουν και να προωθούν τις κομματικές θέσεις και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οφείλουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις σε θέματα που εσκεμμένα τα διαστρεβλώνουν.

α) Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας λειτουργώντας δημοκρατικά υλοποιεί αποφάσεις Συνεδρίων, Γενικού Συμβουλίου και Περιφερειακών Συσκέψεων. Δεν υπήρξε απόφαση για απεργία, κινητοποίηση ή οποιαδήποτε δράση του κλάδου που δεν υλοποιήθηκε. Οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ δεν πρότειναν όλα αυτά τα χρόνια καμία συγκεκριμένη κινητοποίηση ή απεργία. Αν ήθελαν πράγματι να πραγματοποιήσει ο κλάδος απεργία γιατί δεν το πρότειναν στο πρόσφατο συνέδριο. Δεν το έκαναν γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

β) Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφτηκε 15 ημέρες πριν λήξει και η μετενέργεια. Αν δεν την είχαμε υπογράψει με το δεύτερο μνημόνιο που μας ενέταξαν στο άρθρο 31 του ν. 4024/11 θα μπορούσαν να μας κατεβάσουν μισθολογικά στη σύμβαση της ΓΣΕΕ στα 584 ευρώ. Αυτό θα ήθελαν!!! Με τη σύμβαση αναβαθμίσαμε τους τεχνίτες, χειριστές, οδηγούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι επιτυχία!!! Όσο για τη διατύπωση «με τους περιορισμούς του μεσοπρόθεσμου» πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται νομικούς και μετά να «καταγγέλλουν». Η ΕΔΕΥΑ ζήτησε να γραφτούν στη σύμβαση όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Συμβουλευτήκαμε τους νομικούς της ΓΣΕΕ και αντιπροτείναμε στην ΕΔΕΥΑ την παραπάνω διατύπωση που κάνει γενική παραπομπή. Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η γενική παραπομπή χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένοι νόμοι και διατάξεις δεν ισχύει. Ελπίζουμε να μην το μάθουν οι Δήμαρχοι γιατί θα υπογράψουμε σύμβαση και το 2014.

γ) Στο ενωτικό ψηφοδέλτιο έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ χωρίς να ξεχωρίζουμε ποιο πολιτικό χώρο υποστηρίζουν. Συνάδελφος που ήταν υποψήφιος με  το ΠΑΜΕ στο πρόσφατο συνέδριο, πριν το 1995 που δεν υπήρχε η παράταξη τους στην Ομοσπονδία είχε εκλεγεί με το ενωτικό ψηφοδέλτιο στο Δ.Σ.

δ) Γιατί αλήθεια είναι αντίθετοι με την Πανευρωπαϊκή προσπάθεια συλλογής υπογραφών εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού; Γιατί δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια «κίνηση 136» εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού όπου πρωτοστατούν ανεξάρτητοι φορείς της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Όχι μόνο δεν υποστηρίζουν αντίθετα  καταγγέλλουν αυτές τις προσπάθειες!!!

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που με την ψήφο τους τίμησαν το ενωτικό ψηφοδέλτιο.

Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε εναντίον των μνημονιακών πολιτικών που μας υπέβαλε η τρόικα και η κυβέρνηση, μακριά από κομματικούς καθοδηγητές και εξωθεσμικούς παράγοντες, μακριά από τον κομματικό συνδικαλισμό που είναι από τους σημαντικότερους λόγους που  έχει απαξιωθεί  το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ενωτικά όλοι μαζί για να παραμείνουν οι ΔΕΥΑ με την ίδια νομική μορφή, να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να γίνουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να ισχύσει η εργατική νομοθεσία για την επιφυλακή και τις υπερωρίες.         

 
< Προηγ.   Επόμ. >